FACEBOOK

Нови 200 млн. лв. за монополистите и гранде корупция покрай безплатните учебници за всички, червеният депутат Кънев е играч в този бизнес

Свързани новини

Нови поне 200 000 000 лв. към сегашните над 200 млн. годишно за основните играчи като отдавна частното издателство Просвета и неговия основен конкурент – немското Клетт, осигурява уж благородната и гласувана от парламента идея за безплатен хартиен учебник за всяко дете.

Тя беше лансирана от БСП, чийто депутат Петър Кънев, освен бюлетините и незаконните еко- и застрахователни стикери, печата от много години също и помагала, стана собственик и на 3000 кв.м хале от някогашната специализирана държавна печатница за учебници Образование и наука. Той, разбира се, е много по-слаб играч от споменатите по-горе.

Производството на учебници се превърна в грандиозна корупционна схема по времето на Даниел Вълчев като ресорен министър и вицепремиер при Тройната коалиция и се разви при следващите правителства, в които просветното ведомство винаги е в неговия приятелски кръг.
Понеже името на този човек вече се въртя като кандидатура за премиер, а в момента е обсъждано за кмет на София, нека да изясним какво представлява пазарът на учебници, както сам той е обяснявал преди години пред 19 минути и сме го цитирали.

Когато при 100-дневното министерстване на Йорданка Фандъкова в образованието създадохме първия електронен учебник с идеята за постепенно дигитализиране на помагалата, понеже това правеха тогава водещите страни в бранша в света – от Естония до Южна Корея, от Франция и Англия до Китай, той обясни, че тази работа не е проста, защото се изправяме срещу многомилионни интереси.

Дигиталните учебници не са просто нещо модно, те са и безплатни, както го бяхме направили ние, т.е. онези над 30% от децата, които са от бедни семейства можеха не само да ги придобият, но и да ги използват на училищните компютри, ако нямат у дома си.

Как работи системата, в която по предложение на БСП ще се налеят над двойно повече пари с новогласуваната промяна?

Издателство Просвета взе на ръководна работа дългогодишната шефка на дирекция Средно образование в МОН. Министерството, уж за да не се меси в търговията с учебници, делегира тази работа на директорите на училища. Защото всяко от тях насочва децата към дадени учебници за сметка на други. И така дирижира пазара. Директорите обаче не са независими. Те зависят от шефовете на регионалните инспекторати, наричани вече управления, по образованието. Които са подразделения на МОН.
Министерството им „помага” всички те да се ориентират.

Например, като дава, както стана преди 2 и половина години, като „непознат текст” на националния изпит за гимназиите след 7-и клас, откъс от нещо, което вече е познато на учениците, които използват помагалата на издателство Просвета. По-дебел намек кои учебници са правилни и трябва да се купуват би ли могло да има?

По някакво странно „съвпадение” по онова време министър на образованието е сегашният депутат Красимир Вълчев, чиято кума и кумица, съпруга на най-добрия му приятел по някаква „случайност” е шеф на фондацията на издателство ... Просвета. Същото, отпчетало текста и

превърнало се във водещо на пазара в 12-те години, когато Вълчев е главен секретар и министър на образованието. Съпругът на шефката на фондация Просвета и най-добър приятел, кум и кумец на министъра Димитър Маргаритов по същото време е шеф на Комисията за защита на потребителите, която евентуално би приела и наказала след някакви оплаквания от недобри търговски практики на издателство Просвета. Разбира се, конкретни жалби срещу издателството са отклонявани и решени в полза на фирмата от КЗП при него.

Заедно с министъра и съпругите им са част от приятелския кръг на Даниел Вълчев. Двете дами са част от политическия му кабинет, а Маргаритов е шеф на стопанската дирекция, прочул се с продажбата за 11 899 лв. на имот на Витоша на министерството, който новият собственик препродава за 1 милион евро – почти 200 ПЪТИ по-скъпо!!!

На този фон, сегашният пазар ще се разшири поне двойно, след като беше прието и с гласуването на заинтересовани хора от типа на Красимир Вълчев и Петър Кънев, но и на Корнелия Нинова, която отново ще получи многоцифрени дарения от когото трябва и безплатни услуги за кампанията и собствените си предизборни плакати,учебниците вече да не бъдат купувани по желание, а да бъдат осигурявани за всеки ученик.

Само комплектът за 9-и клас е с цена близо 300 лв!

Досега децата правеха няколко неща, за да си осигурят учебници, без да ги купуват. В някои училища, например в четвъртия най-беден областен град у нас Перник, един в класа вземаше помагало, сканираше го и го раздаваше на съучениците си на флашки. В други училища се купуваха 50% от учебниците, така че да има по един на чин. Активно работеха и борсите за стари учебници.

Освен финансово, чрез тези хватки, децата си осигуряваха и здравословно равновесие. Защото тежестта на ученическите чанти с пълни комплекти от учебници и помагала е толкова голяма, че от десетилетия се обсъжда как да бъдат облекчени и спасени от тежки гръбначни изкриявявания вследствие на това бреме хлапетата.

Просто е – електронни учебници, които могат да бъдат и абсолютно нематериални, какъвто бяхме направили ние – помагалото просто пристига на електронната поща и може да се ползва, да се сменят снимките и данните с по-актуални в реално време.

Има няколко много важни момента  и в тази посока, които хартиените учебници не могат да осигурят, а с това зле образоват.Първо – както показахме нагледно от Географията за 11 клас на Просвета – в нея няма коректност към закона за авторските права: не са споменати дори автори на използвани снимки – огромно количество, което вероятно означава, че не се плащат и права за тях. Учим децата да крадат от малки ли?

После защо се възмущаваме, че световно признати и признали си криптоизмамници ни прочуват навреде по планетата.

И второ, данните в хартиения учебник вече са остарели при написването му. След това обаче той претърпява редакция, разгреждане и приемане от комисия на МОН, печата се, излиза, разпространява се, купува се и едва тогава достига до децата.

Това отнема минимум година като процес, в повечето случаи – много повече време. Така данните в толкова динамично рацзвиващия се свят на информационните технологии, не са верни. Но пък от децата, по соцманиер, се изисква да ги зубрят с наизустяване. Още лъжи, на които ги принуждаваме да вярват.

После няма нищо учудващо от резултатите: последно място в Европа по функционална грамотност, огромен процент четящи, но неразбиращи и незадълбочаващи се в текстовете според международните статистики, в които винаги сме на дъното. По-важният резултат е необразована, нетехнологична и все по-обедняваща нация за поколения напред.

В същото време, от новогласуваните от парламента поне още 200 000 000 лв. годишно за монополистите на хартиените учебници, поне 60 000 000 лв. ще отидат за захранване на корупцията на чиновниците на всички нива: от министрите и депутатите до последния директор на училище. Всичките им заплати без друго непрекъснато вдигаме с нашите данъци.  

Такива едни социални придобвики "получаваме" – уж безплатни, но реално за много пари.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени