FACEBOOK

Бламираха опорките на бг властта в Брюксел

Всички поправки на Роберта Мецола от групата на ЕНП по проекторезолюцията за правовата държава в България, отпаднаха след гласуане снощи, обявено тази сутрин (8 Октомври), предаде euractiv.bg.

Резултатите от гласуването се забавиха, защото заради коронавируса евродепутатите гласуат дистанционно и резултатите се броят ръчно от служители на ЕП.

От разпечатката прави печатление голямата разлика между гласувалите за и против, което означава, че ЕНП не само не са успели да мобилизират подкрепа от други групи, но вероятно не са били единни в подкрепата на поправките на тяхната малтийска колежка.

Отпаднаха всички поправки на Ангел Джамбазки, девет на брой, с изключение на номер седем, според която се отделязва решението на Конституционния съд от 27 юли 2018 г. относно несъответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на България, и отпада дълъг тект, изразяващ съжаление и загриженост от този факт.

От попраките на румънската еродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу е приета проправка 12, която приветства публикуването на първия годишен доклад относно принципите на правовата държава в ЕС, и отбелязва основанията за загриженост, установени от Комисията в редица области относно България, както и призовава българските органи да действат бързо, за да се преодолеят тези основания за загриженост.

От попрваките на Мецола бяха отхърлени всички текстове, опитващи се да наредят президента редом до министър-председателя в текстовете „относно твърдения за корупция по високите етажи на властта, някои от които пряко засягаха министър-председателя“.

В така нареченият рол-кол е посочено как е гласувал всеки отделен евродепутат, като данните за вота на българската резолюция започват на 169-а страница. От него личи, че по някои поправки има депутати от ЕНП, които са гласували заедно със социалистите, либералите и зелините.

Евродепутататът Радан Кънев, който заедно с колежката си Елена Йончева е в основата на проекторезолюцията, коментира за EURACTIV, че е предупреждавал колегите си от ЕНП, че редица от поправките са проблематични и няма да осигурят дори гласвоете на всички евродепутати от групата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени