FACEBOOK

Какво не/знаем за БУФЕРНИТЕ ПАРКИНГИ НА СОФИЯ

София разполага с 5 буферни паркинга, разположени в близост до спирките на метрото, за да може гражданите и гостите да оставят автомобилите си там и да използват за транспорт метрото. Целта е да се разтовари трафикът от част от автомобилите, а така да се подобри качеството на въздуха в града. Всички паркинги от този вид се стопанисват от Центъра за градска мобилност, за всеки от тях ви разказахме в предишния брой.

Заетостта на буферните паркинги е над 70%, което означава, че хората оценяват както удобството за паркиране, така и възможността за бързо придвижване с метрото. Болшинството от гражданите се възползват много успешно от услугата, която ЦГМ предлага, наречена „Паркирай и пътувай“. Названието подсказва, че става дума за комбинация между автомобил и метро. Тази услуга предоставя преференция, ако спазите правилата й. А системата ще засече всяка ваша крачка, образно казано, и ще регистрира и отчете преференцията ви. И така: трябва да има влизане в метростанцията, къдто се намира паркинга, а след това и пътуване с метрото след задължителното чекиране. За да получите преференцията, най малко след 1 час системата трябва да регистрира вашето връщане (отново чрез чекиране) от друга метростанция. Системата вижда откъде се влиза, къде се пътува. Ако сте изпълнили това условия, ползвате преференцията 2 часа колата ви да стои на паркинга безплатно, а престоя за всеки следващ час да е по 0,50 ст.И това в рамките на работното време на метрото, което е от 5.00 до 24.00 ч. Важно е да се знае, че след 24 часа собствениците на автомобили, оставени на буферните паркинги нямат вече достъп до тях до следващата сутрин.

Водачите, които нямат заредени карти за градски транспорт, при влизане в паркинга си закупуват билет от системата на входа на паркинга. За да ползват метрото, си закупуват билет за пътуване. След като се представят двете билетчета на касиер-охранителите, през системата се вижда метростанцията в двете посоки. Тогава гражданинът ползва преференция – 2 часа безплатно и по 50 ст на час за паркиране на автомобил. Същото се случва и с еднократна карта или със закупилите карта от приложението в интернет. Всяка покупка се засича от системата и служи като доказателство, че сте изпълнили условията, за да получите преференция. засича от системата. Еднодневната карта от 4 лева за всички линии също може да служи за паркиране на преференциална цена. Такава карта можете да си закупите предварително от бюро за продажби на ЦГМ, като изрично съобщите датата, на която тя желаете да важи. В момента на паркирането, обаче, да закупите такава карта можете само на паркинга на „Бели Дунав“, там ЦГМ има бюро за продажби.

НЕОБХОДИМО Е ОЩЕ ГРАЖДАНИТЕ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ:

Ако буферният паркинга се използва само за паркиране, без да се пътува с метрото, цената е 1 лев на час с ДДС.

Инвалидите плащат за паркиране в буферните паркинги по общата тарифа и утвърдените цени. Но в града на обособените за тях места ползват 4 часа безплатно паркиране.

Необходимо е гражданите да имат предвид, че на касите на буферните паркинги не може да се извърши картово разплащане, а само в брой.


Емилия Шишкова20:05 29 Jan 202301
+ 0
- 0
Има ли опция месечен абонамент
 
© sofia.media всички права запазени