FACEBOOK

Какво не/знаем за БУФЕРНИТЕ ПАРКИНГИ НА СОФИЯ

От тази година гражданите и гостите на столицата могат да използват вече пет буферни паркинги за паркиране на своите автомобили. Изграждането им е част от стратегията на Столичната община и в частност Центъра за градска мобилност, която цели да стимулира използването на метрото, като по този начин се редуцират вредните емисии във въздуха в следствие на облекчаване на автомобилния трафик.

Добър пример за успешното прилагане на стратегията е услугата „Паркирай и пътувай”, която предлага изключително преференциални условия за гражданите, които изберат да пътуват с метрото за сметка на личните си автомобили. Услугата позволява безплатно паркиране на автомобила в рамките на работното време на метрото, във всички буферни паркинги на ЦГМ, ако разполагате с предплатена карта за метрото – билет или друга абонаментна карта.

В два поредни броя на вестника ще ви представим буферните паркинги в София и техния капацитет.

Буферният паркинг на Царигадско шосе разполага с 1250 места. Има вход и изход и към „Метро“ и към Експо-център (изходите за по-добра ориентация са обозначени като „Изход Център“ и „Изход Пловдив“). Паркирането се извършва на две нива. Има две места за зареждане на електромобили. Местата за паркиране на автомобили на хора с увреждания са 10, намират се на второ ниво, където има рампа за достъпност, а от второ ниво на паркинга директно може да се влезе в метростанцията.

Паркингът на бул. Джеймс Баучер е с вход-изход и в посока бул. Черни връх, и в посока ул. Елин връх. Той е на 4 нива и е със 750 места. От тях 20 са за хора с увреждания и са близо до пешеходните входове към метростанцията. Може да се използва и асансьор.

Буферният паркинг на Стадион В. Левски (срещу БНР) е най-новото съоръжение, открито преди месец. Има 192 места за паркиране, 4 места за зареждане на електромобили. В него от съображения за сигурност автомобилите с газови уредби паркират в отделна зона, тъй като паркинга е на 3 нива и има условия за това. Полезно е да се знае, че този паркинг има само един вход-изход – срещу Националното радио, но е снабден с пешеходен изход и с асансьор, който извежда само на 20 метра от спирката на метростанцията.

Следва продължение


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени