FACEBOOK

90% поскъпна подготовката на първолак за 15 септември

До 800 лв. струва необходимото за първия учебен ден за 1 дете

Почти двойно платиха родителите, за да екипират малчуганите си за училище. От 40 до 90 на сто по-скъпа излезе подготовката за новата учебната година, сочат наблюденията на собственици на книжарници в София, предаде БНР. Думите им се потвърждават и от журналистически проверки през 2021 г. и сега.

Между 650 и 800 лева излиза подготовката за първия учебен ден през 2022 г., сочи наблюдението на bTV. Сходно изчисление направиха и журналистите на Nova през 2021 г., като тогава сумата вариваше от 400 до 500 лв.

Най-голям е ръстът на цените на тетрадките и учебните помагала заради поскъпването на хартията. Само учебниците поскъпнаха от 30 до 50%. В същото време, в някои от учебните заведения, родителските срещи все още не са проведени и по тази причина майки и бащи са в неведение какво трябва да купят за учениците си.

Всяка тетрадка струва между 0,50 ст. и 1 лв., а с твърди и луксозни корици и с по-голям брой листи прескачат дори 5 лв., сочи пък проверката на Frognews. Така за канцеларски материали, тетрадки, блокчета, химикалки и други подобни пособия броим около 70-80 лв., изчислиха от медията. 100% е ръстът на канцеларските материали, сочи разследване на 19 минути.

Следват учебните принадлежности по списък. "Цената е от 70 лв. до 95., а 70-79 лв. бяха миналогодишните”, каза пред bTV продавач-консултантът Деляна Тончева. "Най-скъпи са тетрадките, тъй като хартията се вдига вече от няколко месеца, непрекъснато има движение нагоре. Може би с около 20%", добави тя.

Една от най-основните покупки си остават раниците. Цените им варират тт 25,00 до 160 лв. в зависимост от марката, от това дали е твърда тип кутия, или мека, дали е с ергономичен гръб, колелца и т.н., пише Frognews.

"Минимумът ще е общо за униформа, дрехи, които трябват първоначално, раници, помагалата, които се докупуват. В първи клас ние учебници не заплащаме, ще са ни нужни около 650 лв. За голямото дете също, но няма да купуваме още учебници, той ще е четвърти клас, но пак минимумът ще е поне 700-800", обясни Елина Чекаларова, родител. “Държавната помощ за първокласник няма да покрие и половината разходи”, пресмята тя. "Парите ще дойдат късно, дават се на две части първия и втория срок, така че пак ще е нещо, но няма да разчитаме на тях", уточни майката.
Сериозно поскъпване има и при учебниците – и новите, и втора употреба.

"Да кажем литературата за осми клас миналата година беше 14,90 лв. Тази година е 19.50, което е фрапираща разлика", посочи пред медията продавач-консултантът Ваня Йочева.

Освен това букетите и почерпката за първия учебен ден също влизат в разходите за 15 септември.

“По важно е да кажем, че разходите на родителите не спират до това да се осигурят само тетрадки, учебници, помагала и дрехи за първия учебен ден, те са целогодишни”, посочи Зорница Трифонова от асоциация Родители пред bTV. „Освен това не са само в 1 и в 8 клас, тогава, когато се предлага някаква финансова подкрепа за семействата. Разходите са в рамките на 12 години и с всяка следваща година, те се увеличават”, подчерта тя.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени