FACEBOOK

52% скок на депутатската заплата за 2 г., но неясно дали вътре са „двете-трети”: Кънев декларира

Свързани новини

Скокът на депутатските заплати от старта на миналия парламент с Борисов 3 до края на 2019 г. е малко над 52%. Това стана ясно от декларациите, които е подавал пред Сметната палата и КПКОНПИ нашият любим червен народен представител Петър Кънев. За 2017 г. посочва трудов доход от 51 945 лв. Той рязко нараства през 2018 г. – до 71 661 лв. През 2019 г., според декларацията, която депутатът подава на 2 юни 2020 г. сумата стига до 78  814 лв.

Има две важни подробности: първо, според устава на БСП Петър Кънев няма право да бъде в миналия 4-годишен и в последния 1-месечен парламент. По предложение на лидера Корнелия Нинова въведената мандатност е до 12 г., като се отнася не само за партийните членове, но и за коалиционните партньори и за представителите на гражданската квота. В свой стил тя е изключила председателя, т.е. себе си, защото в противен случай и тя нямаше право в момента да се кандидатира. Защото е народен представител от 5 юли 2009 г. Петър Кънев обаче е депутат на червените още от лятото на 2005 г. Тоест на изборите през 2017 г. и през 2021 г. неговият уставен срок е отдавна изтекъл.

Второ и много по-важно за данъкоплатците: не е ясно дали в дохода, който е декларирал Кънев , който беше шеф на Икономическата комисия в НС, т.е. с основна заплата, равна на министерска, влизат сумите в пликче, които според своя правилник вземаха в предишните парламенти депутатите – т.нар. „двете – трети”. Това са безотчетни и освободени от данъци пари, 66% върху заплатата, които народните представители могат да харчат по свое усмотрение.

В някои партии ги „глобяват” с процент – обикновено 10 до 20 на сто, от тези суми за нуждите на групата. Говори се, че през последната година всичко от пликчетата на депутатите от БСП е конфискувано, за да бъдат плащани поне частично заплати на Позитано.
Причината е, че партията бе надвзела субсидия от държавата, която нямаше как да върне, и почти всички средства отиваха за погасяване на борча към хазната.
Отделно, след връщането на субсидиите, от 1 лв. ги качиха на 8 лв., а не на старите 12 лв. Сметнато към близо милион гласа, постигнати от БСП през 2017 г., това отряза 4 млн. от годишния бюджет на централата. Тя не може да разчита на около милиона лева, който иначе би следвало да се събират като членски внос, защото лъвският пай остава в общинските организации и така те се финансират.


 Каква е голямата тайна на Петър Кънев, с която го държат Нинова и службите - следва

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени