FACEBOOK

След разкрития на 19 минути: КПКОНПИ проверява министър Вълчев и шефа на КЗП

След разкрития на 19 минути и по сигнал на цитиралата ни агенция ПИК Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество се самосезира и започва проверка за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. 19 минути също изпрати публикациите на КПКОНПИ в предишните дни. Защото те се отнасят до кмоплекс от конфликти на интереси.

"Производството за конфликт на интереси е образувано по медийни публикации от 12 и 14 юни 2020 г. В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев - министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите.

Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката.

Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България.

Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и

справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД, съобщават още от Комисията", съобщава от комисията.
Надяваме се нейните членове да обърнат внимание и на останалите ни публикации – за погрешно декларираните апартаменти и кредити на министъра на образованието и на председателя на Комисията за защита на потребителите. Несъответствията там са много.

Министърът декларира придобиване на ВИП апартамент от 161 при цена 106 000 лв. или малко над 300 евро на кв.м, при положение, че в същия документ декларира жилище от 66 кв.м. за 103 000 лв. Впоследствие в следващи декларации променя и резпределението на дяловоте от имота, и цените на придобиваване – всичко това със задна дата. С нетърпение очакваме новата му декларация пред КПКОНПИ, за да видим дали в четвърта поредна ще има още по-нови данни за нещо, станало преди 6 години. Освен това, като се пресметнат кредитите и другите разходи към доходите на семейството на министъра, личи голямо несъответствие.

Неизяснени обстоятелства има и при председателя на Комисията за защита на потребителите. Жилище, което фигурира като негово в имотния регистър от 90 кв.м. в центъра на София не е декларирано пред КПКОНПИ, но пък са вписани 2 ипотечни кредита, без да личи да е купил или продал собственост. В следващата му декларация фигурира друг купен апартамент – за малко над 500 евро на квадратен метър в центъра на София. По случайност апартаментът е съседен на другия. Вписаният нов кредит не стига за покриване на разликите в баланса на приходите и разходите на семейството на ръководителя на Комисията.

Най-интересната част от разкритията, които следва КПКОНПИ да провери е свързана с договор, който шефът на КЗП сключва с пиар агенцията на своята кума и съпруга на министъра на образованието. Освен всичко друго, при изпълнението му, като финансираща се оказва и подчинената на Министерството на образованието негова европейска агенция Център за развитие на човешките ресурси. Тя харчи 46 милиона евро годишно по програма Еразъм + на Европейския съюз.

Интересно е, че консултации по нея дава организацията на съпругата на шефа на КЗП, както е вписано в сайта на управляваната от нея фондация Просвета – София на едноименното издателство.
Прави впечатление, че отчетените като изпълнение на договора 2 публикации – в шуменски и в бургаски сайт, са факт след изтичането на срока на самия договор.

Както може да се види на 19min.bg проектите по контракта са и абсолютно безсмислени и по никакъв начин нямат общо с дейността на Комисията за защита на потребителите – търси се съкровище в Южния парк, а органът се занимава със защита на правата на гражданите от нелоялни търговци, монополисти, банки.

Напомняме, че Красимир Вълчев вече е уличаван веднъж от КПКОНПИ в невярна декларация – укрил беше консултантската фирма на своята съпруга. В която неин съдружник е съпругата на председателя на Комисията за защита на потребителите.

Сезирахме ресорния еврокомисар Габриел, кабинетът не коментира 

19 минути запозна с най-важните части от разследването на казуса с употребата на европейската програма младежка и образователна Еразъм + от свързаните в родство по кумство висши държавни чиновници – министъра на образованието, шефа на КЗП и техните съпруги. Запознахме я и с останалите обстоятелства, които личат на базата на официално достъпните документи. Очакваме и коментар от нея по темата.

От сряда сутринта до 14,30 ч. очакваме официален коментар и от премиера и кабинета по темата.
Напомняме нееднократно изречените думи на Бойко Борисов, че и съмнения да падне върху някой от екипа му, той го отстранява. Тук става въпрос за очевидни и ясни документи – дори да се вземат само неверните декларации за имотно състояние пред КПКОНПИ.

Читателите: Затова ли подмениха учебниците от година В свой коментар за конфликта на интереси на министъра на образованието му и неговата кума, която оглавява фондацията на най-голямото издателство за учебници Просвета – София, известната фейсбук авторка Виктория Тинтерова пише: „От мен - от миналата година децата вече не могат да си разменят или продават старите учебници, защото новите са съвсем други... Ах, гиди мошеници мръсни!
Само някой да ми каже, че възмущението ми е носталгия по комунизма или по нивата на хормоните ...”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени