FACEBOOK

БНБ крие ще даде ли пак на соцдепутата Кънев без необходимост печатането на бюлетини

Свързани новини

Новата ЦИК обяви, че възлага на БНБ печата на бюлетини и за тези избори. На въпрос на 19 минути от Комисията не успяха да отговорят какво точно количество ще бъде изработено, предвид разпространяването на машинния вот, който става повсеместен и респективно налага значително намаляване на поръчката. Защото бюлетини ще се печатат изобщо само като резервни. От Централната избирателна комисия обаче ни обясниха, че казали от какъв грамаж хартия имат нужда.

От БНБ пък ни отговориха, че нямат яснота за нищо. Нито за количеството, което ще печатат, нито дали ще търсят подизпълнител. И пак ли, против изискванията на закона, ще го вземат без задължителния конкурс.

Въпреки че по закон е длъжна също така да печата сама бюлетините. Освен в случай „на необходимост” – депутатите, сред които и собственикът на най-голяма печатна база у нас Петър Кънев – народен представител от БСП, не изброяват случаите на такава необходимост, както би било редно, за да няма корупция, маскирана като загриженост. Тази вратичка в закона не е случайна.

Защото досега БНБ винаги преотдава именно на депутата Кънев като подизпълнител тази работа. На последните избори, когато беше все още действащ депутат и кандидат за нов мандат – цял водач на листа и то в третия по големина на листата в страната Бургаски район, той постигна най - висок досега процент производство на изборни книжа – 16 от 31 района, като в минали случай е имал само 10% - това наистина прилича на необходимост от допечатване.

Напомняме немаловажния факт, че досега той печаташе и изборните протоколи. Пресслужбата на Борисов 3 ни даде списък на всички поръчки през последните 11 г., които е взел соцдепутатът за тази дейност.

Наливането от едното на другото място пък беше основна технология за подмяна на вота, практикувана на последните няколко избора. Протоколите се коригираха, правеха се нови и така, докато сенатъкми желаният резултат.

Ние бяхме запитали БНБ по каква причина именно тази от многото печатници, които имат възможност да ги изработят, е избрана за подизпълнител, след като самата база на банката позволява безпроблемното осигуряване на количествата.
На каква цена става това? Искахме инфо 5 години назад – за изтичащия мандат на сегашния управител на БНБ, избран по предложение и с гласовете на ГЕРБ и на няколко депутати от ДПС.

Вместо да ни отговорят, от БНБ веднага уведомиха за въпросите ни соцдепутата Кънев, което научихме от неговия адвокат, който ни се похвали с това. И после от централната банка мълчаха, докато не разбраха, че 19 минути информира за скандалния казус ръководството и ресорния бордовик на Европейската централна банка, които от миналата година имат ангажимента да осъществяват надзор върху нашата финансова система след влизането ни в Европейския банков съюз.

След като това се случи, с 9-дневно закъснение, получихме нещо като отговор от БНБ, след като вече бяхме намерили сами и бяхме публикували отдавна информация по въпроса. Отговорът на БНБ не съдържа данни в числа, а литературни заклинания и лъжи като „необходимост за печатане на огромен брой за кратък период от време”. Всъщност периодът беше съвсем дълъг – 33 дни от поръчката на 2 март до датата на изборите 4 април 2021 г. А за печатница с възможностите на БНБ количеството е въпрос на изработване за броени дни.

Вместо държавата да дава зорлем поръчки на частните фирми на депутати, можеше да свърши всичко сама. И да спести доста пари на данъкоплатците.
Демакс е предложила цена за производство и доставка на 1 бр. действителна бюлетина от 0,1992 лв. с ДДС или 0,166 лв. без ДДС (728 400 лв. крайна с ДДС или  607 000 лв. без ДДС за цялото необходимо количество за съответните 16 района). Тази сума е достатъчна за производството на всички необходими бюлетини от печатницата на БНБ.

Още по-скандална е поръчката за предпечат на въпросните бюлетини – нещо просто, елементарно, без дизайн и криейтив. За да не бъдем обвинени в лично отношение, запитахме специализирано издателство каква сума би струвало подобно задание – 2000 лв. Колко е платила държавата на друга фирма на депутата Кънев Демакс Ди Пи Ай за въпросния предпечат? Тя се е договорила да изпълни своите задължения срещу възнаграждение от 108 504 лв. -  90 420 лв. без ДДС(б.р. това е истински абсурд, защото предпечатната подготовка на нещо толкова елементарно като бюлетината е нищожна работа, която не изисква никаква креативност и тези пари са де факто абсолютно ненужно похарчени). Дадени са 50 ПЪТИ повече пари от нормалното.

Като добавим поръчката от кабинета Борисов 3 за изборните протоколи, Демакс закръгля милион от гласуването. Честито!

Кои са съучастниците в този най-меко казано ненужен харч на народната поне по титла БНБ, който няма да е никак добре да се повтори за изборите на 11 юли?

Ресорният подуправител на БНБ, заедно с 2 дами от Управителния съвет на централната банка.
Никой не е забравен и нищо не е забравено.

Каква е голямата тайна на Петър Кънев, с която го държат Нинова и службите - следва....


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени