FACEBOOK

5 ½ месеца Промяната се мае с отмяната на екостикерите на червения депутат Кънев

Свързани новини

На среща с омбудсмана Диана Ковачева на 11 януари министърът на транспорта на Промяната Николай Събев обеща официално нещо, което предизборно беше убеден, че ще направи. Да премахне незаконните екостикери, които печата червеният депутат Петър Кънев. Но, както е казано, „по делата ще ги познаете”. Делата пет и половина месеца по-късно са 0.


Казано с друга легендарна фраза: „Гарван – гарвану око не вади”, „милионер – милионеру”, „коалиционен партньор – партньору” и т.н. Особено, когато бедният данъкоплатец поема сметката.



Екостикерите, приети с единодушно гласуване на БСП, ГЕРБ и ДПС в последните дни на последния дълъг парламент в началото на 2021 г., нарушават чл.105 от Закона за движение по пътищата, тъй като пречат на видимостта. Освен това са абсолютно ненужни, тъй като - първо - не е създадена информационната система към тях, второ – и сега контролът по тях може да се осъществи с наличната толсистема, която е и много по-модерна, трето – представляват допълнителен данък върху 3,5 милиона български шофьори.


Всички губят от тях, освен печатащия ги Петър Кънев – червен депутат и декларирал собствеността си в печатници.


Бизнесът е за милиони годишно. Забавно е, че още преди приемането на скандалната и незаконна поправка, която пусна екостикерите, правителството на ГЕРБ вече беше дало обществената поръчка за лепенките на тогавашния уж опозиционер още в края на 2020 г. При това обявената в поръчката цена под 3 млн.лв. незнайно как в хода й набъбна двойно – писали сме за това и всеки може да види числата на 19min.bg.



Също властта на ГЕРБ беше дала проект за 2 млн. лв. по европейската програма на Министерството на икономиката на печатницата му, за да си купи машина, на която да прави въпросните стикери. При това, докато Кънев, чиято печатница печели от това, беше шеф на Икономическата комисия в Народното събрание, на която е подопечно Министерството на икономиката. Информацията е видима и в МИ, и на сайта на Демакс.



Каква беше обосновката на Статуквото? Така Кънев бил компенсиран за отпадането на печатните винетки, които той произвеждаше по друга поръчка за над 30 млн.лв., и замяната им с електронни.



 Буквално като във вица „с нашите пари ще ми ходи на море”. В неговия случай обаче работата е по-дебела, предвид размера на парите: построи незаконен хотел на първа линия, за който сме писали.



А в момента прави интересни сделки на крайбрежието, за които тепърва ще разказваме още в следващите броеве.



Някой би се запитал: да не би да има конфликт на интереси, когато депутат гласува въвеждането на екостикери, които произвежда с машина, която му е съфинансирана от европейските фондове за държавата от подресорно нему министерство?



И при Статуквото, и при служебните – ресорен министър Кирил Петков, и при Промяната нито една институцияу камо ли толкова актуалната КПКОНПИ – решението на всички проблеми според опорките на премиера, не проучи защо се наливат в нещо незаконно и неработещо милиони от парите на данъкоплатците.



Единствено омбудсманът постави официално темата на дневен ред. Ето и съобщението на Диана Ковачева от 11 януари:



„Срещнах се с министъра на транспорта и съобщенията  Николай Събев в институцията на омбудсмана.


Поводът за визитата му бе отправената от мен м.г. препоръка за преосмисляне и оценка на разпоредбите за въвеждане на т.нар. „екостикери“ за моторни превозни средства до 3.5 тона.


Информирах го, че всекидневно постъпват жалби от хора, които са недоволни от начина, по който са въведени тези стикери и фактът, че те

нарушават техни основни права.



 Подчертах, че идеята за по-чист въздух през екостикерите няма да сработи, защото те се отнасят само до превозни средства до 3.5 тона, т.е. извън техния обхват остават тежкотоварните камиони и автобусите, които на практика са по-големите замърсители на въздуха.



 Акцентирах, че държавата вече е инвестирала доста сериозен ресурс в системата за наблюдение през номерата на автомобилите. Ако тази система работи добре, екостикерите биха били абсолютно излишни, тъй като цялата информация за автомобила, включително първата му регистрация и евростандарт се намира там.



Тази информация на практика вече се използва при определянето на годишния данък на автомобилите в резултат, на което собствениците на по-стари автомобили плащат по-големи данъци.



 Информирах министър Събев, че гражданите се оплакват, че техническият преглед на автомобилите се оскъпява допълнително, а също и че се налага по-дълго чакане за него.  


 Хората недоволстват от формалните критерии, защото не се взема предвид индивидуалното замърсяване на конкретен автомобил, а първата му регистрация и евростандарт, което ги поставя в една и съща категория.


Подчертах още, че ако се въведе такова райониране и по-старите автомобили не бъдат допускани до центъра на града - в този случай няма изградени достатъчно буферни паркинги в покрайнините, където да бъдат поети тези автомобили.



Обърнах внимание на факта, че от години има проблем с измерване качеството на атмосферния въздух, защото не всички измервателни станции са лицензирани. Т.е. въпросът е как точно можем да установим кога има реално замърсяване на въздуха.



 Акцентирах, че гражданите сигнализират, че няма унифицирана цена -  на места в по-големите градове стикерите достигат дори до 10 лв. Проблемът не е просто във физическото премахване на екостикера от автомобила и стъклото на колата. Тук става въпрос за промяна в концепцията”.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени