FACEBOOK

Омбудсманът обсъди ненужните екостикери с министър Събев

Срещнах се с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев в институцията на омбудсмана.
Поводът за визитата му бе отправената от мен м.г. препоръка за преосмисляне и оценка на разпоредбите за въвеждане на т.нар. „екостикери“ за моторни превозни средства до 3.5 тона, съобщи омбудсманът Диана Ковачева. Припомняме, че незаконните и ненужни „екостикери” на депутата от БСП Петър Кънев ощетиха 3 милиона български шофьори, като вдигнаха с 20 лв. цените на техническите прегледи.

"Информирах го, че всекидневно постъпват жалби от хора, които са недоволни от начина, по който са въведени тези стикери и фактът, че те нарушават техни основни права.

Подчертах, че идеята за по-чист въздух през екостикерите няма да сработи, защото те се отнасят само до превозни средства до 3.5 тона, т.е. извън техния обхват остават тежкотоварните камиони и автобусите, които на практика са по-големите замърсители на въздуха.

Акцентирах, че държавата вече е инвестирала доста сериозен ресурс в системата за наблюдение през номерата на автомобилите. Ако тази система работи добре екостикерите биха били абсолютно излишни, тъй като цялата информация за автомобила, включително първата му регистрация и евростандарт се намира там.

⁉Тази информацията на практика вече се използва при определянето на годишния данък на автомобилите в резултат, на което собствениците на по-стари автомобили плащат по-големи данъци.

Информирах министър Събев, че гражданите се оплакват, че техническият преглед на автомобилите се оскъпява допълнително, а също и че се налага по-дълго чакане за него.
Хората недоволстват от формалните критерии, защото не се взема предвид индивидуалното замърсяване на конкретен автомобил, а първата му регистрация и евростандарт, което ги поставя в една и съща категория.

Подчертах още, че ако се въведе такова райониране и по-старите автомобили не бъдат допускани до центъра на града - в този случай няма изградени достатъчно буферни паркинги в покрайнините, където да бъдат поети тези автомобили.

Обърнах внимание на факта, че от години има проблем с измерване качеството на атмосферния въздух, защото не всички измервателни станции са лицензирани. Т.е. въпросът е как точно можем да установим кога има реално замърсяване на въздуха.

Акцентирах, че гражданите сигнализират, че няма унифицирана цена - на места в по-големите градове стикерите достигат дори до 10 лв. Проблемът не е просто във физическото премахване на екостикера от автомобила и стъклото на колата. Тук става въпрос за промяна в концепцията.

Попитах с какво точно ще допринесат екостикерите като идея за по-чистия въздух, по-малкото натоварване в градовете и готова ли е системата да облекчи хората.

От своя страна министър Събев се ангажира с анализ на тази мярка и ме увери, че сигналите, които се получават от омбудсмана както по тази тема, така и по всички останали въпроси от обществен интерес, ще бъдат анализирани внимателно", заяви още Ковачева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени