FACEBOOK

БСП-депутат призна за натиска си върху 19’ пред прокуратурата

Свързани новини

Депутатът от БСП Петър Кънев, който е народен представител и в този парламент, на разпита си в прокуратурата във връзка с оказан натиск върху 19 минути, си признава чистосърдечно, че е осъществил притискане с цел спиране на поредица от публикации – разследване на неговата бизнес-дейност, свързана с печатането на т.нар. екостикери, печатането на бюлетините и протоколите за изборите в страната, на които сам е гласуван като кандидат, за съмнителни имотни сделки по морето и недеклариран хотел в незаконна за строеж зона на първа линия на брега върху купена на безценица общинска земя.

Натискът е осъществен върху основателя на 19 минути Борис Ангелов с цел да въздейства на журналистите от вестника и сайта да не се ровят в делата на депутата – мултимилионер.

В Постановление от 14 октомври 2022 г. на Софийската градска прокуратура пише дословно следното: „Кънев заявява, че публикациите е обсъждал само с адвоката си Емил Милев и след като последният не могъл да постигне разбирателство с Борис Ангелов, Кънев се отказал да се занимава с тези публикации”.

Други разпитани по същото досъдебно производство разказват как депутатът от БСП ги е търсил чрез сътрудник „да иска да съдейства за спиране на публикациите в 19 минути”.

Разбира се, има и още свидетели, които дори не са разпитани от прокуратурата, които Кънев е настоявал да му посредничат и тепърва ще разкрием това. Въпреки че отрича, в което прокуратурата не вярва докрай, Кънев е чут от свидетели и лично да осъществява контакт по темата с Ангелов.

Дори да признава само посредничеството на адвоката си, което би предизвикало не само оставката на Кънев от парламента, но и много повече в една нормална правова европейска държава, всеки може да се сети какво е предложено на изрично документираната среща с бившия полицай, преквалифицирал се в юрист по собствените му признания и то пред двама свидетели.

Само напомняме, че всички усилия на червения лидер Корнелия Нинова да играе антикорупционна опозиция на този фон изглеждат смехотворни. Като човек, учил латински, тя сигурно си води в превод понятието корупция, което няма само финансови измерения.

Досъдебното производство беше започнато с цел да потърси връзка между оказвания натиск през миналата година и запалването на дома на основателя на 19 минути Борис Ангелов на 14 март тази година, което МВР така и не успя да установи нито от кого е извършено, нито от кого е поръчано, независимо, че разполага със записите от десетки камери в охранявания затворен комплекс, където лумна престъплението.


Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени