FACEBOOK

Съдружник в NEXO е от аферата Credissimo с източени дарения, друг съди партньорите си за милиони

Прогнозираха официално 100 000 долара за Биткойн през юни, когато всъщност той се срина до $20 000

Свързани новини

Криптопирамидата NEXO няма проблеми в съда само с 8 американски щата. Съдружниците се съдят за милиони и помежду си. Кои са те? Трима видни синове, за които разказва авторитетният десен сайт boulevardbulgaria.bg, който ще цитираме, въпреки че можем много да добавим от себе си:

"Един от основателите на Nexo e Антони Тренчев: бивш депутат от Реформаторския блок и син на шефката на известна бизнесдама.Тренчев беше зам.-председател на Движение България на гражданите до пролетта на 2017 г., когато обяви, че напуска партията”.

Той определя себе си като рАнен биткойнър, но прогнозите, които направи в началото на тази година – на 14 януари, за развитието на криптовалутите са точно обратното на това, което се случи. Пред американския Блумбърг той заяви: „Биткойн е чудесен съюзник на прогнозите ми. Ще стигне 100 000 долара. Дали ще стигне това ниво до края на юни според оптимистичния ми сценарий или до края на годината? Няма значение. Изумително е колко е устойчив този актив”.

Истината е, че точно през юни Биткойн се срина от 40 000 но 20 000 долара, което пряко се отрази на един от тогавашните депутати от ИТН, който беше „напазарен” от Продължаваме промяната (по думите на коментиралия операцията тогава представител на партията) баш в момента на тоталния срив на „устойчивия актив” според Тренчев. Сега, в края на годината, Биткойн струва точно $19 486,28 със спад от 0,12% или около 100 долара само в неделя, както сочи безпристрастната статистиката на специализирания финансов сайт interes.bg.

В този смисъл американските регулаторни органи явно има за какво да са притеснени за онези над 800 000 000 долара, които граждани на САЩ, са инвестирали в нерегистрирани и нелицензирани „портфейли” на NEXO, защото управлявано от подобни прогнози е наистина необяснимо как дружеството би могло да осигурява 36% лихва на вложителите и за колко време. А даже Капитал, който толкова се грижеше за имиджа на фирмата, преди да бъде погната от властите в САЩ коментира, че няма как да не се съмнява в твърденията на мениджърите й, че имали с какво да обезпечат общо поверените им 3,98 милиарда долара. Дори да приемем, че тези 800 М са в сигурни ръце, те представляват нищожен процент от общата сума.

Но да се върнем на съдружниците, както ги представя близкият до тях сайт boulevardbulgaria.bg:

„Другият е Коста Кънчев: братовчед на управителя и председател на УС на Фондация ХелпКарма Константин Кръстев, който беше обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.”

Напомняме, че тази афера нашумя с името на раздавача на бързи заеми Credissimo, като разследване на бТВ доказа, че през него са източвани дарения, поради свързаността на управляващите финансовото дружество и уж благотворителната платформа не само в бизнеса, но и по роднинска линия. Ето какви засечки се случват по пътя към София на хората, решени на всяка цена да я завладеят.

„Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева (б.р. тя беше и вицепремиер в правителството на НДСВ и ДПС, а работата й с финансово дружество от кръга на издателя на Капитал беше стопила чрез игра на борсата рязко нейните спестявания – явно в някои семейства не са чували мъдрата българска поговорка „парен каша духа”). Той отдавна не е част от компанията и води дело срещу бившите си съдружници”, пише boulevardbulgaria.bg.

Според близкия до всички участници в играта Капитал става въпрос за иск за милиони лева, който се решава в чужд арбитраж, като и двете страни се винят съдебно за некоректност: „Двете страни бяха достигнали до споразумение по-рано през годината, но от август насам Nexo твърди, че Шулев не го спазва. Става дума за прехвърляне на собствеността на криптопортфейл от Шулев към Nexo. През юли британският съд обяви, че Шулев трябва да предаде портфейла, а в замяна да получи 1 млн. долара в Вitcoin и USDT. Според Nexo Шулев не е изпълнил указанието на съда. Шулев обжалва решението”.

"Това не са първите юридически проблеми за компанията NEXO.
През 2020 г. група клиенти от Калифорния съди крипто компанията заради ликвидирането на техните позиции в криптовалутата Ripple. А през октомври 2021 г. щатът нареди на фирмата да прекрати част от дейността си, защото е предлагала ценни книжа, без да има нужния лиценз.

През февруари Nexo е отговорила на предупрежденията, като формално е затворила възможността на клиенти от САЩ да инвестират в лихвоносещия продукт или да добавят криптовалути по сметките си. Делата, заведени от осемте щата, допълнително ще ограничат възможността на Nexo да предлага този продукт на жителите им, докато не изпълни всички необходими изисквания за регистрация.

От Nexo твърдят, че са в "много стабилно финансово състояние" и че "не раздават необезпечени заеми". Съдебните им проблеми обаче се случват на фона на серия от скорошни банкрути в индустрията на криптоплатформите.
Celsius, която е предлагала сходни лихвоносещи продукти, е подала документи за фалит след замразяване на клиентските фондове през юни. Месец по-късно Voyager също подава иск за преструктуриране с цел избягване на фалит, съобщава CNBC.

Корейският съосновател на стейбълкойна TerraUSD е издирван от Интерпол, след като през май валутата му се срина и завлече инвестирани активи, оценявани на 60 млрд. долара.

CNBC посочва, че политиката за работа на Nexo гласи, че компанията има право да се разпорежда с активите на клиентите си по "своя самостоятелна и абсолютна преценка", завършва boulevardbulgaria.bg.

Илиян Костадинов

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени