FACEBOOK

Как Ружа избяга с €5 млрд. с Райънер и какво я свързва с Бориславова и Борисов: Зюддойче цайтунг

Нито ден не минава без голяма публикация във влиятелна немска медия за корупцията в България. В понеделник станаха известни две – в най-авторитетния Ди Велт за протестите и измамите с еврофондове и в Зюддойче Цайтунг, който цитира ЦРУ за връзките на премиера и бившата му половинка с криптокралицата Ружа Игнатова. Добавен е интересен момент за напускането й на България тихо и спокойно с лоукост полет до Атина, когато вече от години е издирвана от службите в Германия, САЩ и много други държави. Как ли стават тези неща, докато нашата полиция ни пази и ни бие по протести:

„Наричат я „Д-р Ружа“ или „Криптокуин“, тя е кралицата на свой собствен свят. Последната публична изява на безследно изчезналата Ружа Игнатова е на организирано от нея парти в Созопол. Поканени са тесен кръг хора, всички са с елегантни рокли и костюми, стоят на кръгли маси в градината, а шампанското се изстудява до басейна. Домакинята е забележителна - облечена в рокля, украсена с блестящи камъни, и си е сложила ярко лилаво червило.
Ружа Игнатова, тогава на 37 години, управлява създадената от нея дигитална валута, която обещава да разруши силата на банките. Обещанието е, че хората ще получат обратно контрол върху парите: С Onecoin всеки може да забогатее, а не само елитът на финансовия свят.

Компанията ѝ все още съществува, поне на хартия, а луксозният терен на празника е нейна собственост. Имотът включва вила, басейн, лозе и триетажен частен хотел. “Алиса в страната на чудесата“ е мотото на партито, с което Ружа Игнатова празнува кръщенето на дъщеря си онази вечер.

Като малка Ружа и семейството ѝ се местят от България в Германия - в Шварцвалд, където баща й изкарва прехраната си, търгувайки с автомобилни гуми. Игнатова учи право, приема германско гражданство и в крайна сметка се връща в България, за да влезе в международния финансов свят от София. Милиони хора вярват в успеха на криптокралицата. Милиони хора инвестират в Onecoin.
По-малко от три месеца след купона за кръщенето, Ружа изчезва.

Според ФБР тя се е качила на самолет на Ryanair до Атина от летището в София на 25 октомври 2017 г. единствено с ръчен багаж. След това следите ѝ се губят. Издирват я не само от ФБР, но и няколко прокурори по целия свят, а също и немски следователи.
Според изтекли фирмени документи от Onecoin, които са на разположение на SZ, мрежата на Игнатова е откраднала поне пет милиарда евро.

За изчезването на Игнатова се носят всякакви слухове: избягала е, защото е усещала, че ФБР й диша във врата и се е страхувала да не бъде разкрита; унищожена е от банките, защото е развалила играта им - в това вярват поддръжниците ѝ. „Д-р Ружа“ винаги е била с поне двама охранители. Шофирала е брониран Лексус, защото е имала работа с опасни хора. Хора, за които човешкият живот не струва много.

Името на Ружа Игнатова се появи във файловете FinCEN. Те дават възможност да се тръгне по стъпките на изчезналите милиарди и да се възстанови по-точно как се е стигнало до гигантската измама.

Схемата започва през юли 2014 г. - тогава е първата публикация на компанията във Facebook. На пръв поглед Onecoin изглежда като един от безбройните финансови стартъп-и, много от които бяха създадени по това време.
Новите Onecoins са подобни на биткойните, но уж решават техния основен проблем: Естествено, разчита се на това, че хората нямат идея как работят цифровите пари. Игнатова обявява Onecoin за криптовалута за масовия пазар: удобна за използване, сигурна, лесна за разбиране, без непредсказуеми колебания в цените. Една монета за всички. Onecoin.

Ако искате да инвестирате, трябва да закупите така наречените обучителни пакети, които са между няколкостотин и десетки хиляди евро, като най-скъпите в даден момент стигат 118 000 евро. И за тях се намират купувачи. Основната хипотеза е, че, подобно на златото, останалите членове ще купуват своите криптомонети от тях на същата или дори по-висока цена.
Златото обаче има един недостатък: не е удобно да се плаща в хлебарницата с него, но с криптовалути - при условие че пекарят се доверява на стойността на монетите в определен момент, може.

Onecoin дори приема буквално аналогията на криптовалутите и златото. Игнатова хвърля златна монета от сцената на рекламно шоу в хотел в Дубай през май 2015 г. Тя обявява на английски и отчасти с немски, отчасти с източноевропейски акцент, че Onecoin, за разлика от Bitcoin, е подплатен със злато.

По това време хората, наети да рекламират компанията, изнасят представления по целия свят и обещават бързо забогатяване с Onecoin. Всеки, който се присъедини към Onecoin по това време, получава звучната титла „Независим маркетингов сътрудник“ и комисиона за набиране на допълнителни инвеститори.
Класическа пирамида.

Ако се появяват предупреждения за измама, те биват опаковани като „фалшиви новини“. Разпространителите са обвинявани, че са „хейтъри“, организирани или от „биткойнъри“, или от банките. Медиите много слабо се занимават с темата, а през това време Onecoin расте.
През юни 2016 г. Ружа Игнатова се появява на една от най-големите сцени в Европа - стадион "Уембли" в Лондон, под звуците на “"This Girl is on Fire”. Тя твърди, че Onecoin вече е номер две в криптовалутите и скоро ще надмине биткойните и тогава, "един ден” всеки може да обменя своите Onecoin-и във всяка валута.

Ружа Игнатова нарушава основната философия на криптовалутите - анонимността. Компанията рекламира "централизиран подход", уж за предотвратяване на пране на пари, финансови измами и финансиране на тероризма. „Хората, които извършват анонимни плащания, не влизат в нашата мрежа“, казва Игнатова на своите поддръжници.

По време на изявата си на „Уембли“, Ружа Игнатова живее в мезонет в луксозния лондонски квартал Кенсингтън, пълен със скъпи произведения на изкуството. Тя притежава и апартамент в Дубай, който струва около 2,5 милиона евро. Игнатова носи бижута и изключително скъпи вечерни рокли, дори когато просто седи в офиса и пише имейли.

Игнатова взема докторска степен по право, работи в консултантската компания McKinsey и след това се премества в управителния съвет на българска компания за управление на активи. Шефката й се казва Цветелина Бориславова - тя е една от най-богатите жени в страната и бивша приятелка на днешния премиер Бойко Борисов, пише SZ.

Медията цитира информацията на ЦРУ, според която Бориславова е изпирала парите от престъпните сделки чрез Българо-американска кредитна банка, която тя притежава: Нелегални сделки с нефт. Търговия с метамфетамин. (Бел. р. - В периода 2009-2011 г. Ружа е член на борда на фонда СиЕсАйЕф на Цветелина Бориславова, като влиза и в още няколко негови дъщерни дружества. Бориславова купува дялове в БАКБ през 2011 г.)

Това е светът, в който Ружа Игнатова навлиза на 29-годишна възраст. Свят, в който има много пари.
Нито Бориславова, нито Борисов коментират твърденията пред SZ, направени в доклада на ЦРУ. Коментарът на пресслужбата на Борисов е, че всеки опит за установяване на връзка между министър-председателя и Onecoin или Игнатова е "манипулация".
През 2010 Ружа Игнатова купува леярна за стомана в Германия, в Алгой. Тя отговаря за финансите, баща й е член на борда като инженер, майка й работи в офиса. Семеен бизнес.

През 2012 г. я продава, като само четири дни след поглъщането от новия собственик, той подава молба за фалит. Предполага се, че е бил измамен, а синдикът по несъстоятелност разказва, че производствените мощности са били демонтирани и транспортирани към България малко преди продажбата. Парите също изчезват преди продажбата. Документите, лаптопите и твърдите дискове също са унищожени за една нощ и файловете изведнъж изчезват. Няма и следа от собственика. Ружа Игнатова е изчезнала. Точно както ще го направи отново няколко години по-късно.

През април 2016 г. Аугсбургският окръжен съд признава Игнатова за виновна за умишлено причиняване на несъстоятелност, за измама и счетоводни злоупотреби.

Два месеца преди участието си на „Уембли“ криптокралицата е осъдена на година и два месеца лишаване от свобода - но присъдата е отложена, „защото са налице условията за благоприятна социална прогноза“.

Към този момент, през октомври 2016 г., в Onecoin вече са се влели около 3,5 милиарда евро от повече от два милиона души по целия свят. Дори от Антарктида, където малко на брой хора живеят в изследователски станции, са направени три инвестиции.
Почти година по-рано местният клон на Sparkasse подава жалба, след като в рамките на два дни по сметка, принадлежаща на Onecoin, са получени 705 транзакции на обща стойност 2,5 милиона евро. Банкерите намират активността за съмнителна.

През октомври 2016 г. вече текат производства срещу девет германски onecoin-ери, които подпомагат пирамидалната схема в страната.
“Мислех си, че са някакви малки мошеници, които правят двадесет, тридесет милиона, след което продължават напред, за да започнат следващата измама". Докато не вижда едно видео, качено на страницата на onecoin-ър във Facebook, на което е снимано как мъжът стреля с картечница във Виетнам. Видеото му е “съобщение до хейтърите“.

"Оставете ни да живеем! Или ще умрете", обръща се той към камерата и споменава един от „хейтърите“ по име: ”Бьорн, бъдете наясно, бъдете много наясно!"

Тогава Бьорн Бьерке започва свои разследвания, за да разбере кой е врагът му. Това, което открива, създава изключителни тревоги. „Наистина лоши хора“ са замесени в измамата, казва той, без да иска да ги споменава, но добавя - "следвайте следите на изгубените пари".
Файловете на FinCEN помагат за това. Парите на инвеститорите в Onecoin текат във всички посоки по цялата планета, чрез почти неуправляема мрежа от компании и сметки, върху която Ружа Игнатова и нейният екип тъкат от години. След това парите изтичат от тези пощенски кутии, например в недвижими имоти в центъра на София”.

Тук 19 минути отваря скоба, за да припомни, че това са Руският клуб на ул. Славянска, друга знакова сграда – бившата Алфабанк на пл. Народно събрание, и здание на пл. Славейков, на което твърде близката до властта строителна компания GP, която прави ремонта на минаващата отдолу ул. Граф Игнатиев, бе разпростряла рекламни хоругви като изпълнител. Възможно е да има и други престижни собствености, но и тези, които въпреки разследванията на ФБР и немските служби бяха изкупени и ремонтирани след осъждането на Ружа Игнатова минаха при НУЛЕВА активност на родните органи на реда.

В Руския клуб ремонтът, който навреди непоправимо на фасадата на паметника на културата като боядиса камък, продължи дори след обявяването за издирване на Ружа Игнатова дори от българските служби.
Продължава Зюддойче Цайтунг:

„За да подпишат покупката му, Ружа Игнатова, китайски милиардер и бизнесменът Нийл Буш, брат на бившия президент на САЩ Джордж Буш, се срещат в Хонконг през август 2016 г. Буш е заместник-председател на съвета на директорите на енергийната компания, която трябва да управлява бизнеса. Окръжният прокурор на Ню Йорк твърди, че той е получил 300 000 долара "надбавка за разходи" за срещата.

По-късно обвинението ще нарече цялата сделка "пране на пари". Според споразумението между страните голяма част от покупната цена за нефтеното находище от 340 милиона щатски долара трябва да бъде платена в Onecoin - пари, които Игнатова може да генерира с натискането на един бутон.

Според констатациите на разследващите, Onecoin води и до „международен наркодилър". Разследването на SZ цитира вестник “Капитал”, според който парите на Onecoin текат през сметките на приятелката на Христофорос "Таки" Аманатидис, известен като лидер на бруталната "Банда на чуковете".

Бившият български модел (бел. р. Боряна Шехтова) е в бизнеса с недвижими имоти, а Аманатидис избяга от властите през 2012 г. в Дубай, като се твърди, че управлява бизнеса си оттам. SZ не успяват да го открият, за да му зададат въпроси.
Eдна година по-късно, през есента на 2017 г., Игнатова изчезва внезапно, a нейният брат Константин заема мястото ѝ.

Преди да започне в Onecoin, той е работил в Porsche Logistik близо до Щутгарт като шофьор на мотокар. Името му във Фейсбук е „Консти Кекс“.

Малкият брат на криптокралицата става лицето на особено грозната втора фаза на измамата. Все повече и повече страни предприемат правни действия срещу отговорниците за мрежата. Много органи за финансов надзор са забранили търговията с Onecoin, включително германската Bafin. Все още обаче има части на света, където много хора нямат достъп до банки, а националните валути са слаби.
Изтекли документи на Onecoin показват, че в средата на юни 2017 г. броят на членовете е нараснал особено много в Латинска Америка, Индия и в Африка. В този момент се говори за около 3,1 милиона членове по целия свят.

През март 2019 г. той е арестуван от агенти на ФБР на летището в Лос Анджелис и с това историята стига до решаващ обрат: Игнатов сключва сделка с прокурора. Той става ключов свидетел срещу империята на сестра си.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени