FACEBOOK

ГЕРБ хвали ХелпКарма на Credissimo и колектор

бТВ излезе с разследване за високите месечни възнаграждения на служители на фондацията ХелпКарма. Журналистът Мария Цънцарова обяви, че платформата отчита за 2 години и половина 21 млн. лв. дарения . Според репортажа от тях за хората в нужда са отишли само 13 млн. лв..

„Собственикът на ХелпКарма Славчо Славчев е бивш съдружник в колекторска фирма и член на УС на фирмата за бързи кредити Кредисимо”, обяви на свой ред бившият депутат и екс зам.-министър на финансите Георги Кадиев. „Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза”, подчерта той.

„Според публикуваните отчети в ТРХелпКарма има приходи от дарения от 3 хил. лв. за 2017, 1.77 млн.лв. за 2018 и 5.04 млн.лв. за 2019. В репортажа обаче казаха приходи от 21 млн.лв.?”, недоумява Кадиев.

„Според публикуваните отчети през 2018 фонацията е изплатила заплати от 208 хил.лв., но за осигуровки само 6 хил.лв. Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%? А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ?

През 2019 имат изплатени заплати за 679 хил. лв. и осигуровки от 34 хил.лв. Тези 679 хил.лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил.лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?”, пита той.

„Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите”, констатира бившият зам.-министър.

„Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил.лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Всичко става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза”, добави Кадиев.

На фона на всичко това от lentata.com показаха пост на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел, с който тя хвали шефа на ХелпКарма Константин Кръстев във ФБ страницата на ЕНП.

„Неговият проект предоставя възможност на хората да събират средства за добри каузи по бърз и прозрачен начин. За кратък период от време той успя да изгради най-голямата общност за взаимопомощ в България.

„Преди ХелпКарма набирането на средства в България беше бавно и много често обременено от бюрокрация. Фондацията се превърна в много повече от уебсайт или платформа, тя се превърна в мисия, която има за цел да спаси живота на хората”, пише тя.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени