FACEBOOK

БГ криптоаферата за $800 М Nexo на съд в 8 щата

Nexo наруши закона и доверието на вложителите с фалшивото твърдение, че е лицензирана и регистрирана платформа. Nexo трябва да спре незаконните операции, за да защити инвеститорите, заяви главният прокурор на Ню Йорк

След като България беше прославена от „криптокралицата” Ружа Игнатова, нова бг афера разтърсва Америка. Този път не става дума за 5 млрд.долара, а „само” за 800 милиона. Както разгласиха авторитетните американски медии, начело с флагмана на бизнесинформацията CNBC, 8 щата са повдигнали обвинения срещу криптоплатформата Nexo Group във връзка с „нерегистриран олихвяван криптовалутен продукт”. В САЩ това е сериозна измама, която се преследва още по-сурово от закона, а фактът, че начело на обвинителите са най-важните и владени от управляващата Демократическа партия щати Калифорния и Ню Йорк, подсказва, че нещата не просто са сериозни, а е възможно да са проследени и връзки с неприятелски държави. Тема, която тепърва ще бъде развивана по света и у нас не само в това, но и в другите си политически измерения.


Щатските регулатори на Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обвиняват Nexo, че е предлагала на клиенти да печелят лихви от сметки, без те да бъдат предварително осигурени със сcответните финансови инструменти, съобщава CNBC. Без това, категорични са в оспорването щатските регулатори, вложителите не биха могли да направят своите информирани инвестиционни решения.


Според твърденията на надзорните органи на 8-те щата „Nexo погрешно е представяла пред инвеститорите сметките и ги е предлагала като да е лицензирана и регистрирана платформа”. Тези сметки, известни като misrepresented the accounts and suggested to investors that it is a Earn Interest Product (Печелещ лихва продукт), позволяват на инвеститорите да депозират активи в Nexo в замяна на което са обещавали 36% лихва по депозита.
Nexo твърди, че само един актив печели 36% и няма такава реклама в маркетинговите материали на фирмата.

Компанията смята, че повечето й популярни активи като Bitcoin печелят едноцифрени проценти, добавя CNBC.

Акцията идва, след като напоследък имаше няколко криптобанкрута тази година, които оставиха вложителите без достъп до фондовете, които са инвестирали в тях, информира CNBC. В България това нещо го наричаме финансова пирамида и имаме отдавнашен горчив опит с въпросното явление, в преддигиталната ера.

Един от фамиралите Celsius е предлагал сходни на Nexo сметки, като той спря да дава достъп на клиентите си до парите им през юни, а по-късно през лятото поиска да бъде обявен във фалит. През юли банкрут пожела и Voyager. Изпари се с дължими милиарди и криптофондът Three Arrows Capital, изброява още CNBC.

Според обвинението на надзорния орган от щата Върмонт най-големият проблем е, че , “инвеститорите не вземат участие в избора, наблюдението и прегледа на генериращите доход активи, които Ответникът използва, за да добие лихвата”.

Също по данни на надзорния орган на Върмонт, потвърдени от обвинението на щата Южна Каролина, засегнати по казуса Nexo са 93 318 американски граждани към 31 юли т.г., които са инвестирали над $800 милиона в тези сметки.
В отговор на засягането на повече от 10 000 жители на Ню Йорк, главният прокурор Летисия Джеймз заведе иск срещу криптоплатформата.
“Криптовалутните платформи не са изключение, те трябва да се регистрират, за да работят като инвестиционни платформи”, заяви официално г-жа Джеймз - Nexo наруши закона и доверието на вложителите с фалшивото твърдение, че е лицензирана и регистрирана платформа. Nexo трябва да спре незаконните операции, за да защити инвеститорите”.

Според цитиралата я CNBC нарежданията на 8-те щата срещу Nexo са с цел предпазване от последващо предлагане на продукта на техните граждани, докато бъдат посрещнати регистрационните изисквания.


Nexo се опита в комюнике да се разграничи от другите платформи, които имат финансови проблеми тази година.


“Работим с американските федерални и щатски регулатори и разбираме порива им, който отдаваме на пазарния смут и банкрутите на компании, предлагакщи сходни продукти, да изпълнят мандатите си за защита на инвеститорите”, се твърди в леко ироничното и неуместно по тон, предвид сериозните обвинения коментарно съобщение на фирмата.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени