FACEBOOK

Финансират от бюджета нова ХелпКарма с 1,116 млн. лв.

Сдружение Български дарителски форум алармира, че се готви нова скандална схема от типа на разкритата от бТВ ХелпКарма. Тя се прочу със събиране на пари за болни деца с удържане на огромен процент от тях, осигурителни измами, плащане на бързи кредити през дарения и финансови, управленски и роднински връзки с дружеството Кредисимо, което пък е офшорна собственост с участието на основателя на платформата.

В писмо до Народното събрание от БДФ съобщават, че ДПС предлага 1,116 млн. лв. от общо 4,7 млн. за всички организации за хората с увреждания, да отидат за слабо известното сдружение дари.бг. Предложението е лично подписано от председателя на партията Мустафа Карадайъ.

„В проекта не е обосновано никъде кое налага държавата да финансира дари.бг, което не е познато в дарителските среди и за което няма никаква допълнителна информация в онлайн пространството. Посоченото сдружение няма дори сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, В РЕГИСТЪРА НА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ НЕ Е НАЛИЧНО, няма информация дали е в процес на регистрация, каква е целта и характера му”, пише Българският дарителски форум. И продължава: „Изразяваме тревогата си, че се предлага публично финансиране към сдружения без история, мисия и правила за разходване на средства”.

Само за справка, Съюзът на инвалидите например ще получи почти двойно по-малка сума – общо 617 000 лв.

Българският дарителски форум има подозрения и към предложението на друг депутат – Йордан Йорданов от Обединени патриоти, който има 30 пъти по-малка претенция – да се дадат 35 000 лв. на Добруджанския научен институт. За него също БДФ разкрива, че няма публична информация за организацията, дейността й и начина на разходване на средствата.

Патриотите имат предложение за финансиране със 100 000 лв. на Македонски научен институт, който обаче има конкретни и доста актуални цели – да осветлява общественото мнение за денационализацията на българското население и да разобличава фалшификациите на историческото минало.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени