FACEBOOK

$100 М глоба за криптопирамида тип NEXO, „нашата” е офшорка с вече отнет лиценз в Естония

В последните броеве сме посветили цял сериал на криптоплатформата NEXO – поредният български принос в търговията с виртуални валути след Ружа Игнатова, който се преследва от САЩ поради незаконни практики.

Разбира се, фирмата, която е с български собственици, но на върха на пирамидалната структура от свързани дружества стои кайманска офшорка се опитва да обясни ситуацията, а Капитал, където дори рекламира – т.е. е най-приятелски настроен към нея, разбива митовете й по няколко пункта и напомня, че дейността й вече е забранявана и в ЕС, при това в най-дигиталната му държава:

„Според Nexo регулаторите се фокусират върху компанията, защото е една от малкото останали след фалитите на други с подобен бизнес модел като Celsius. Самите обвинения са излезли часове преди Nexo да обяви, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под 100 млн. долара, като от компанията не упоменават колко голям дял е придобит, макар да твърди, че транзакцията е минала през регулаторно одобрение.

Твърдението, че регулаторите се фокусират само върху Nexo, също може да бъде оспорено. Nexo получи писмо за спиране на дейността си в Ню Йорк през 2021 г. заедно с друга криптобанка, Celsius. Друга компания със сходна дейност, BlockFi, бе глобена със 100 млн. долара през февруари 2022 г.

Може би най-важната подробност от обвинителния акт е въпросът с дружествата и кое от тях какво оперира. Според US прокуратурата сайтът на Nexo се управлява от Nexo Capital. От своя страна Nexo Capital е собственост на Nexo Inc., кайманско дружество, изцяло собственост на съоснователя Коста Кънчев. Самата Nexo Capital обаче няма лицензи или регистрации в Ню Йорк, а има единствено регистрация за бизнес с парични услуги в Канада.

В Европа Nexo работи чрез дружеството си в Литва, Nexo Services, което има лицензи за опериране с виртуални валути и портфейли. Преди това компанията работеше през едноименното си естонско дружество, чиито лицензи бяха отнети. Тези лицензи обаче не се паспортизират, което поставя и европейските дейности на компанията под несигурна юридическа основа. Според някои експерти новото европейско законодателство върху криптото например би насочило компании като Nexo да се лицензират като традиционни банки, защото работят и с традиционни валути.

Официално Nexo посочва на сайта си, че не работи в България, Естония, Куба, Централна африканска република, Сирия, Северна Корея и щатите Ню Йорк и Върмонт.

Заедно с Ню Йорк още седем други щатски власти са предприели координирани мерки срещу Nexo, като са забранили на компанията да оперира на тяхна територия: Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд. Според властите в Калифорния Nexo е

трябвало да спре да предлага депозитния си продукт на територията на щата и към 19 февруари е твърдяла, че вече го е направила.
Според офиса на прокуратурата това не се е случило, а причината е в автоматичното обновяване на депозитите на потребителите, което по законодателството на Калифорния се брои за продажба на ценна книга.

Данните на прокуратурата показват, че към 31 юли над 18 хил. граждани на Калифорния имат активни депозитни сметки към Nexo. Тяхната стойност е "поне 174.8 млн. долара".

Подобни данни има и в писмата на другите щати. Така например в Оклахома от 2018 г. насам компанията е имала поне 580 клиенти, които са отчели паричен оборот в платформата от 40 млн. долара. Според данните на прокуратурата в Южна Каролина 1150 граждани на щата имат депозити за 7.3 млн. долара. Щатът Върмонт обръща внимание на "одита в реално време" на Nexo, който се прави от счетоводителската Armanino. Властите там настояват, че проверката й е ограничена по обхват и не може да се приеме за реален одит на финансови параметри и не може да се приеме за доказателство на твърдението на Nexo, че активите й винаги надхвърлят пасивите. Според Armanino към 27 септември Nexo управлява 3.98 млрд. долара активи, което би означавало, че предвид 800-те млн. долара в депозитни сметки, САЩ представляват над една пета от активите ѝ.

В почти всички официални документи се цитират думи на изпълнителния директор на Nexo Антони Тренчев: "Nexo е по-безопасна, особено за по-големи клиенти, отколкото една средно статистическа банка."

Какви други юридически проблеми има NEXO, кои са лицата зад нея и други интересни български работи ще четете в следващия епизод от сериала.

Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени