FACEBOOK

Кавги за листи при Доброто: дават 2-ри места за ДБ, които лесно се превъртат с преференции

Свързани новини

Силите на Доброто вече влизат в разпри за разпределението на местата в общите листи. ПП и ДБ трудно се разбират кому какво да се падне. На повечето места, следвайки пропорцията от последните избори, според която Промяната има 3,5 пъти повече тежест от демократите, на досегашната десница се дават предимно втори позиции. А те лесно се превъртат, защото могат да бъдат така превъртени през преференции, че вторият да се окаже пети или шести и да не влезе изобщо в парламента.

В самата ДБ имаше такива въртележки на предишните избори, поради противоборствата между трите елемента в Обединението: Демократи за Силна България, Да, България и Зеленото движение.

Христоматийни са примерите в София, откъдето не можа да се класира даже лидерът и единствен вицепремиер от квотата на ДБ в последното редовно правителство Борислав Сандов.

Друг такъв пример се оказа заместник-председателката и шеф на женската организация на ДБ Кристина Петкова, добър юрист, чиято втора позиция в листата в най-щедрия на мандати 23-и МИР беше изтъргувана срещу отказ на традиционната първа позиция там на лидера на костовата партия генерал Атанас Атанасов.

Въпреки неговия жест да се откаже от сигурното първо място, за да влезе като втора неговата „дясна ръка”, вътрешните борби изтикаха на преден план хора, които надцакаха политическата кандидатура посредством щедро финансирани незнайно как и откъде кампании за набиране на лични преференции. Така я превъртяха.

Вместо добрия юрист, каквито почти няма в парламента не само в редовете на ДБ, а и изобщо, та качеството на законите, които се изработват е видимо, в Народното събрание влязоха всякакви странни птици като блогъри без реална квалификация и професия, икономисти, които никога не са работили реално в икономиката и т.н.

Същото се разигра и в другите многомандатни избирателни райони при ДБ, както вече сме описвали с конкретни примери в 19 минути.

При такива усложнени отношения в изглеждащата доста единна ДБ, можем да си представим какво ще се случи, когато към нейните 3 елемента и техните претенции, бъдат прибавени поне 3-те елемента на Продължаваме промяната в листите. Какво имаме предвид? Едното течение там е на Кирил Петков и Асен Василев, които покрай Лена Бориславова поразделиха на две групите вътре в партията си, а напоследък се говори, че там се е появила и фракцийка на Лорер. Другото течение са досегашните мандатоносители, някои от които – като Настимир Ананиев например вече имат опит в надиграването с преференции и като депутати от някогашния Реформаторски блок. Още се помни как на изборите през 2014 г. даже и публично тогавашният пиар на ДСБ и сегашен на ПП Найо Тицин агитираше да се направи всичко възможно от 23-и МИР в София да не влезе точно Настимир Ананиев. И генерал Атанас Атанасов направи каквото можа – избра да ползва този мандат в парламента, вместо от другата листа, от която можеше да влезе в състава му.

Въпреки това обаче, Настимир Ананиев не само влезе в НС и стана депутат, а след оттеглянето на доверието на ДСБ и Христо Иванов от кабинета Борисов 2, в който сегашната десница беше коалиционен партньор на ГЕРБ. Той остана да крепи докрай правителството, заедно с Антони Тренчев – тогава син депутат от мнозинството с Борисов, а сега негов върл противник в ролята на собственик на NEXO, каквото и да е това, както и крупен дарител точно на ДБ през своите служители, осигурили в края на годината пожертвования за десницата в размер на половината си БРУТЕН годишен доход, което е голям смях, разбира се.

Третата река в ПП са отцепниците от Слави Трифонов, които досега държаха сериозни позиции в групата на Промяната, особено бившият министър Василев и съдружникът на депутатката от ГЕРБ Иво Атанасов, дългогодишният юрист и съдружник на ковчежника на небезизвестния дубайски висаджия Таки и брат на народната представителка от Статуквото.

Най-интересна ще бъде картинката в двата възлови за ПП и ДБ МИР в София, които имат повече мандати при новото разпределение. Особено 23-ти, където ще се излъчат 3-ма депутати повече, отколкото до момента и ще станат общо 19. Другият е 24-и, където се пада още едно кресло в следващото НС.
Проблемите обаче далеч не са само в София, а във всички листи. Вече се говори за такива проблеми на повечето места и най-притеснени са досегашните втори в листите на ПП, които ще трябва да отстъпят местата си на „парашутисти” в техните очи от ДБ.

Как ще си комуникират тези хора, как ще бъдат общност и то на Доброто, както вече обявиха, след всички вътрешни войни, надлъгвания, надцаквания и пари, които ще изразходят един срещу друг съвсем реално в кампанията, която уж е против статуквото?

Особена интрига идва от предвижданията, че резултатът на ДБ и ПП заедно ще бъде около, а възможно е и под, процентите на Промяната, постигнати на последните избори. Така поне показват последните социологически проучвания.

Ако алиансът на двете групи продължи и за местните избори, както обявяват лидерите им, не е никак ясно как пък ще се редят местните кандидати за кметове и общински съветници.

Например ДБ в момента държи 8 от районите в София. Според базата от последните парламентарни избори тя ще трябва да отстъпи 5 или 6 от местата на ПП при общо явяване.

А какво ще стане, ако в сметката трябва да бъде предвиден и Борис Бонев със Спаси София като трети елемент на столичната коалиция, съвместно с ПП и ДБ. Ребусът става с повишена трудност.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени