FACEBOOK

400 000 лв. от NEXO призна Да, България

След като първо отричаше, после призна за 5 дарения от NEXO за общо 100 000 лв., сетне се разбра за 7 за общо 150 000 лв., Да, България, а не цялата коалиция Демократична България Обединение, в която влизат още Демократи за Силна България и Зелено движение, пусна нарочно съобщение по темата. Вече става дума за в пъти повече дарители и в пъти повече пари, получени от обръча фирми на бившия син депутат Антони Тренчев през последните 2 години.

Напомняме, че регистрираната в офшорната зона на Кайманските острови и неполучила лиценз за търговия с валута дори там криптоагенция, която сама отрича в молбата си да е банка, е обект на съдебни преследвания от генералните прокурори на 8 щата в САЩ. А също и от групи крупни инвеститори в Щатите и в Ирландия. Срещу нея има и дела в Лондон, едно от които тя вече изгуби. Забранена е дейността й в страни от Евросъюза като най-дигиталната Естония.

Първите от даренията й датират от 2021 г., т.е. преди предпоследната, а повечето са от 2022 г., когато е последната кампания за парламентарни избори. Всички изброени по-горе юридически проблеми на NEXO вече бяха известни чрез публикации на авторитетните международни медии.
Напомняме също, че NEXO няма публикуван консолидиран финансов отчет за никоя от 5-те години на дейността си, което – и да нямаше правни проблеми, не би могло да се нарече прозрачност на произхода на парите, с които борави. И които дарява.

Ето и конкретиката в съобщението на Да, България, от което не става ясно дали обявеното от лидера на движението Христо Иванов връщане на сумите, взети от компанията с най-меко казано противоречива световна репутация, ще се извърши. Например от получаваната от парламентарно представената политическа сила бюджетна субсидия. За въпросните 2 години тя надхвърля даренията от NEXO:

„След направената от нас вътрешна проверка сред списъка с нашите дарители и въз основа на публично достъпни данни установихме, че за 15 лица може да се установят данни, че са служители на Nexo.
 
Припомняме, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители.
 
Според нашите регистри част от тези дарители са наши членове, учредители и активисти.
 
Общо дарените суми от тези лица са в размер на:
 
199 999 лв. за 2021 г.
 
199 993 лв. за 2022 г.”.
 
Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени