FACEBOOK

NEXO отрича да е „криптобанка” след отказа за лиценз от Кайманите, където е регистрирана, напуска САЩ след поредица дела: Световните медии

„Финансовият орган на Кайманските острови (където е регистрирана основната фирма на българската „криптобанка”) отказа да уважи молбата за лиценз на NEXO, тъй като според комисията на офшорната зона не покрива изискванията за рисков профил. „Nexo представлява риск за пазара и доверието в него, за защита на клиентите и за репутацията на островите като финансов център”, заявява органът CIMA.

Nexo обжалва решението на 12 януари, въпреки делата в САЩ и в английски съдилища, цитирани в решението на регулатора. Адвокатите на фирмата твърдят, че то било нечестно, а финансовият регулатор надхвърлял конституционните си задължения като не информирал детайлно Nexo. А фирмата била „адресирала” регулатора за „притесненията си” относно процеса на кандидатстване.

Миналия месец Nexo обяви, че напуска САЩ, цитирайки ''dead end''/мъртъв край на разговорите с регулаторите там. Главният й продукт Earn събираше криптодепозити срещу лихви. Щатските и федералните регулатори поставиха под въпрос операциите на фирмата през последните месеци с микс от дела, забрани и откази”, пише Cointelegraph.

По-интересно е, че местното издание caymancompass посочва, че в иска си NEXO отрича да е „банка”: „ Кайманската компания, лансирана през февруари 2018 г., е описана в съдебния си иск като „небанкова финансова институция” и една от най-големите в света за дигитални кредитни продукти”.
CIMA отказа да уважи молбата, пусната още през януари 2021 г. в писмо от 20 декември 2022 г.

Nexo твърди в молбата си до съда, публикувана в Offshore Alert, че причините, дадени от CIMA са „недостатъчни”, не са достатъчно детайлни и са нерационални”.

„В същата седмица, в която българските власти нахлуха в офисите на Nexo и предявиха обвинения на 4 лица за пране на пари, тя заведе иск на Кайманите. В документа от 12 януари срещу финансовия орган на островите се посочва, че той е заради отказ за регистрирането на компанията като доставчик на услуги за виртуални активи.Иска се отмяна на решението, така че да може да продава крипто услуги на каймански жители”, пише investing.com.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени