FACEBOOK

„Силите на доброто” са отворени за БСП: Промяната

„Очертаващата се коалиция между Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) е отворена за сътрудничество с БСП след вота на 2 април”, заяви пред bTV шефът на ПГ на формацията Андрей Гюров. Напомняме, че само преди седмици от ляво и от дясно говореха за „принципни различия” и „червени линии” помежду си, които в крайна сметка доведоха до провал на 48-ото НС. Сред тях най-вече се откроява темата за хартиената бюлетина, която лансира Левицата.

Именно поправките в Изборния Кодекс станаха първият препъни камък в този парламент и скараха бившите коалиционни партньори от кабинета Петков-Нинова. Спорен остава въпросът около доставките на оръжия за Украйна. Разминаване в позизиите проличаха на финала на това НС, когато депутатите гласуваха МРЗ.

„Червените линии не са в миналото. "Хартиената коалиция" (БСП-ГЕРБ), връща се страната назад", коментира преди дни съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Тогава той поясни, че смята, че помощта на България за Украйна трябва да продължава, което диаметрално се разминава с официалната позиция на Позитано.

"В ръцете на БСП е да реши зад кои принципи и идеи за управление на страната да застане - зад тези на новата Тройна коалиция или зад тези на прогресивните реформаторски сили", коментира сега Гюров.

Той поясни, че представителите на бъдещата коалиция все още няма решение за име. Напомняме, че Петков и съпартийците му вече си лепнаха етикета “силите на доброто”, а от Спаси София и ДБ говорят за т. нар. „Общ фронт” или ОФ.

Гюров призна, че все още не е съставена формула за подреждане на листите. Той не изключи в тях отново да бъде Лена Бориславова, която се прочу след шефския си пост в кабинета на Петков. "Не изключвам вариант тя да оглави листа. Бориславова не е излизала от политиката. В 48-ото НС тя имаше друга роля", посочи Гюров, без да уточни каква точно.

От ДБ вече настояват за коалиционно споразумение, което да регламентира отношенията, както в предизборния период, така и в 49-ото НС. В него трябва да бъде разписан механизмът за вземане на решения, принципът за редене на листите, както и ключовите приоритети, които ще следват формациите.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени