FACEBOOK

БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие, ЦИК го разкрива

Свързани новини

Фирмите на депутата и кандидат за шести мандат от БСП Петър Кънев ще изработят 7 408 500 бюлетини за изборите на 11 юли. Независимо, че за първи път ще имаме изцяло машинен вот. Бройката е според невероятния брой гласоподаватели в България, който се твърди, че имаме и е по-голям от целокупното население на страната, както го измерва Националният статистически институт. С тази разлика, че в данните на НСИ влизат и децата до 18-годишна възраст, които са над 1 млн.

Информацията ни е от първа ръка разкри ЦИК в специално официално писмо в отговор на въпроси на 19 минути. В него председателят Камелия Нейкова ни информира, че изпълнителят БНБ е посочил двама подизпълнители: Демакс АД и Демакс Ди Пи Ай АД. Тези дружества са декларирани от дългогодишния депутат от БСП и водач на листата на партията в Бургаския многомандатен район и на тези избори Петър Кънев като негови.


Това е огромен скандал заради очевидния конфликт на интереси. Освен, че е Кънев е участник в изборите, печатницата на БНБ има достатъчен капацитет, за да изработи бюлетините. Според закона тя само „по необходимост” има право да преотдава работата. Този тираж се печата за часове и при наличието на толкова дни до изборите няма никаква необходимост за проетдоване на работата.

БНБ отказа – за пореден път – да отговори на 19 минути по каква причина изпитва необходимост от един и същи подизпълнител и то баш депутат, близък с 2 от членовете на управителния съвет на централната банка, при положение, че и да имаше нужда, в София има немалък брой други печатници, които могат да свършат тази елементарна и бърза работа. И то доста по-качествено от Демакс, за което личният ни опит като клиенти на тази база ни стига за преценка. Но БНБ миналите избори даде 728 400 лв. за същата услуга.

Още по-скандално е наемането за предпечат на Демакс Ди Пи Ай на Кънев. За миналите избори тя взе 108 000 лв. за нещо, което струва 2000 лева – бюлетините нямат особен дизайн и няма нужда от криейтив и други неща, които биха направили цената например 10 000 лв. А какво говорим за 108 000 лв.

Не можем да знаем какви пари дава БНБ сега на семейните фирми на Петър Кънев, тъй като оттам противозаконно отказват достъп до информация.
Не е ясно дали и този път поръчката им е „ин хаус” – заобикаляща закона, като не се прави конкурс, а направо се връчва на определен фаворит – по този тертип само от края на 2019 г. до 1 април 2021 г. са раздадени от миналото правителство 8,7 млрд.лв., както изчисли финансовият служебен министър А. Василев.

Напомняме, че само през последния месец от работата на миналия кабинет фирмите на Кънев взеха от него поръчки за 14,653 млн.лв., докато той битуваше като опозиционен депутат в 1-месечното Народно събрание.

Историята доста прилича на уникалната защита от БСП с нарочна пресконференция на нейната листа в Хасково на Златния гьол и паркинга на границата, държани от фирма от кръга на Таки и Къро от ВИС. Желанието на държавата да си прибере през НАП 33 млн. лв. от тях беше превърнато в обвинение, че бил рекетиран бизнесът. Дубайският. Заради което Мая Манолова и ще осъди коалиционния партньор и говорител на левицата Румен Петков.  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени