FACEBOOK

Защо се крият в Дубай, ако никой не гони босовете на NEXO и защо Сърбия информира Интерпол и ПРБ за кацането им, ако не са издирвани?

Свързани новини

Босът на криптопирамидата NEXO Антони Тренчев пусна от Дубай клип, в който се подиграва с българската прокуратура. Идеята е да изглежда така, сякаш той не е бил в Белград със съдружника си.

Тезата му обаче има няколко пробойни, като в стила на пропагандата, неадекватният му пиар за пореден път го забърква в проблеми, защото не е професионален и не дава отговор на елементарните въпроси, които всеки си задава.

1.    Защо се твърди, че Интерпол и Европол не преследват съдружниците в NEXO, които се отърваха от американското правосъдие след сключване на споразумение, в което признават незаконни практики, плащат огромна глоба, гарантират, че ще изплатят всики суми на измамени вложители и е забранена за дълъг период напред дейността им в Щатите?

Докато медиите за пореден път цитират безкритично, както безкритично правиха интервюта с изчезналия за 3 месеца бивш син депутат, не става ясно, ако наистина той няма проблем с преследване от правосъдието в Европа или в САЩ, защо тогава се укрива в Дубай, като дори не искаше да признае в интервютата си, че се намира там?

Все пак притежава имоти и в центъра на София, на морето, а също и в други държави в ЕС. Защо се укрива, ако може да си живее спокойно в домашна обстановка в някоя от тези къщи?

2.  Защо Тренчев обвинява прокуратурата в зплоупотреба с имена на чужди институции? Нито Европол, нито Интерпол са отричали изнесеното от българската прокуратура. Ноторен факт.

По-интересно в тази връзка е защо Тренчев изчезна вдън земя след усилена медийна активност през януари и има ли общо това с внушенията, че говори от името на ЦРУ и ФБР? Ако би имало журналисти, да го бяха питали, преди да го цитират и тогава, и сега – след 3 месеца медийно отшелничество на нексаджията. Ако би имало адекватен пиар, да бе помислил преди да му сложи в устата на два пъти подобни твърдения.

3.    Защо се създава се внушението, че Тренчев никъде не е бил, като се шегува, че предава от затвора в Белград?
На практика той не отрече, че е бил в Белград и се е наложило да се върне скоропостижно, за да не попадне зад решетките, но се опитва да създава противоположно впечатление.

Ето ги фактите, встрани от неговите внушения:

С полет от Дубай в 23.05 часа в четвъртък на летището в Белград са кацнали Антони Тренчев и Коста Кънчев, съобщи БНТ. Двамата са собственици и ключови обвиняеми по разследването на българската прокуратура срещу криптопирамидата NEXO.

При рутинната паспортна проверка на Тренчев и Кънчев, сръбските гранични полицаи са установили, че двамата са обявени за издирване с Европейска заповед за арест, както и от Интерпол.

По линия на международното сътрудничеството, българското бюро на Интерпол е било информирано в петък преди обед, като от Софийската градска прокуратура веднага са изпратили превод на сръбски език на издадената заповед за задържането на Тренчев и Кънчев за 72 часа.

Не бе ясно дали сръбските власти ще уважат искането на българската държава, тъй като Антони Тренчев и Коста Кънчев обяснили при проверката, че възнамеряват да напуснат Сърбия още в петък следобед.

От което следват още важни въпроси, на които странно защо никой не търси отговори:
Къде са прекарали нощта и деня до отпътуването си двамата нексаджии – задържани на летището или на срещи в Белград?

Какво са търсели точно в страната и града, която неслучайно е използвана за прикритие от фалиралия КТБ, с която имаше бизнес семейството на Тренчев, Цветан Василев, тъй като тя не е член нито на ЕС, нито на Шенген, нито на НАТО, нито на Европейското икономическо пространство? Те нямат и бизнес там.

Докато твърди, че няма издадена червена бюлетина за издирването му, за каквато прокуратурата настоява, не става защо сръбските власти са се обърнали към Интерпол, а той към ... българската прокуратура за факта, че двамата съдружници в криптопирамидата са кацнали на сръбска територия. Тази информация е подадена от властите в Белград. Не е плод на работа на нашето разузнаване.

Още повече, че прокуратурата и няма подобна тайна служба в структурата си, а с подопечната на президента ДАНС, както е известно, е в твърде напрегнати отношения.По понятни причини, не е близка и с държавната разузнавателна агенция.

Още повече, както е лесно да се види и по снимките, публикувани в социалните мрежи от основателите на Биволъ и bird.bg, които също са част от казаното по случая от главния прокурор,  те бяха в петък в Белград, та и те се пошегуваха, посещавайки заведение с шпионско име.

Това е градът, където от близо 9 години живее банкерът Цветан Василев, след като не му беше позволено да се установи нито в Австрия, където първо кацна, нито в Швейцария, където има прескъп имот. Защо – защото и двете държави са част от Шенгенското пространство.

Той също винаги е твърдял, че е невинен, че никой не го преследва, от което сигурно трябва да разбираме, че вместо в собствения си дом в имение на алпийско езеро, или дори в бащината си къща в Газурниците в габровския Балкан му е по-мило да живурка в белградски коптор.  

4.    Докато Тренчев е цитиран надлежно и подробно от медиите, никоя не го пита дали е вярна информацията, че с остатъка от парите си спонсорите на Доброто в политиката – поне това е фактически потвърдена информация, макар и нея криптофараоните се опитаха да отричат, нексаджиите мечтаят да купят сериозна българска телевизия?

Коя? Ще я познаете по най-скопените въпроси към тях.

Да не би да нямат обаче достатъчно пари дори само за нея, а още повече в комплект с мобилен оператор, заедно с който я продава в момента собственикът, ако може да се вярва на експертите в бранша?

Тези неща може да ги пита поне конкурентната голяма частна телевизия или държавната национална тв. Защо ли не го правят?

5.    Тренчев сравнява в шеговития си клип своя случай с казуса Барселона, където вече има доказана данъчна измама и пране на пари. Дали е много умно като пиар? Понеже май го уличава. Което и той самият като юрист по диплома вероятно би се сетил, ако се позамисли, преди да пуска любителски видеоклипове.


Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени