FACEBOOK

Кабинетът Петков е платил голяма сума на адвокати да преговарят с Газпром: Петкова

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова съобщи, че правителството на Кирил Петков е платило колосална сума на адвокатска кантора, която да води преговорите с "Газпром Експорт". Това също трябва да бъде обект на анализ в бъдеще, смята ексдепутатката от ГЕРБ.


"Ще бъде интересно какви съвети е дала тази кантора? Как са вървели преговорите? Какво е било точно неразбирателството между "Газпром" и българското правителство?", добави Петкова в интервю за БНТ.


За това, че преговорите с "Газпром" не са прекъсвали през цялото време на предишното управление, потвърди вчера и енергийният министър Росен Христов.


"Защото кабинетът беше яростен защитник на "Лукойл", когато искаше от Европейската комисия дерогация за руския петрол, но когато стана дума "Булгаргаз" да достави директно природен газ за българския пазар, правителството беше много либерално", заподозря двоен стандарт Теменужка Петкова.


"По отношение на природния газ има сериозни аномалии в поведението на правителството на Кирил Петков, тъй като от кабинета побързаха да прекратят доставките по договора с "Газпром Експорт" и не направиха необходимото да заместят тези доставки", обвини бившата министърка.


По думите ѝ проектът за газовата връзка с Гърция не е от 12 години.


"Самото строителство е започнало от октомври 2019 година. Договорът е предвиждал строежът да приключи април 2021. С оглед на пандемията срокът беше удължен до 31 декември 2021 година", подчерта Теменужка Петкова.


Според нея е било необходимо да бъде стартиран международен търг, на база на който да бъдат осигурени необходимите количества природен газ за страната.


"Кабинетът на Петков побърза да включи посредници, които ни доставят отново руски газ на 30% по-висока цена. Не след дълго време компетентните органи ще се занимаят с това защо "Булгаргаз" преотстъпи своите права, задължения и възможности да осигури природен газ за България на посредници по веригата, които да оскъпят доставките на газ за страната ни", допълни Теменужка Петкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени