FACEBOOK

Не е довършено строителството на интерконектора за газа: МРРБ

Има недовършени строителни работи по газовата връзка с Гърция, затова от регионалното министерство са изискали от инвеститора да представи подробен график за това как и в какви срокове интерконекторът ще бъде довършен. Това заяви в ефира на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след срещата си участниците в строителството на газовия интерконектор. Както 19 минути цитира още на 17 май Файненшъл Таймс: съоръжението няма да заработи преди октомври, независимо от нелепия пиар на бившия премиер Петков в последните дни на управлението му с пускане на кранове, преди да има Акт 14, 15 и 16 от неговото собствено правителство.


Строежът на обекта се разделя на два етапа - това, което е най-неотложно за пускането на тръбата, ще се извърши в първия етап, за да се компенсира забавянето. Министърът отказа да коментира крайния срок, докато не получи графика от строителите.


"Установихме, че има забавяне на строителството. Държавата е декларирала пълно съдействие, за да може обектът да бъде въведен в експлоатация възможно най-бързо. Поискахме от инвеститора, поради това, че ние ще му помагаме, но и че ще го следим всеки ден, да ни представи мрежови график не само с крайната дата, ами график ден по ден. Това е единственият начин, по който можем да гарантираме изкъсо процеса и да осигурим всички държавни институции да са на разположение".

Чрез въпросната газова връзка се предвижда България да получава около 3 млрд. куб. м азерски газ годишно. Проектът превижда и допълителен капацитет, за да може на по-късен етап през тръбата да преминават до 5.5 млрд. куб. метра. Общата дължина на връзката е 420 километра.


От думите на Иван Шишков стана ясно, че е водена кореспонденция с предишната власт относно пропуските и забавянето на строежа и съответните органи са били уведомени.


"Разчитаме, спрямо помощта на държавата, строителите да отговорят по същия начин на скоростта на строителството, така че този газов конектор да бъде въведен в експлоатация възможно най-бързо. Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качество за довършване на първия етап". Не мога да кажа доколко държавата е виновна или не и доколко е упражнявала контрол, но не искам да гледам назад, коментира Шишков.


В началото на срещата министър Иван Шишков декларира, че ще бъде направено всичко необходимо, за да бъде завършен интерконекторът с Гърция. Той потвърди още, че от първия си работен ден новото правителство се занимава с това докъде е стигнало строителството на връзката.


"Установихме, че е имало възражения от различни институции - противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които аз съм запознал всички съответни министри. Работи се по максимално бързото отстраняване на всички проблеми", обясни Иван Шишков.


При встъпването на служебното правителство във властта експерти се усъмниха, че то ще саботира пускането в търговска експлоатация на интерконектора, за да може да се оправдае евентуален нов дългосрочен договор с „Газпром“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени