FACEBOOK

Булгаргаз ни продава 20 евро по-скъпо руски газ: Шефът на КЕВР от ДСБ

"Булгаргаз" са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо и това може да се докаже с документи, заяви пред БНТ пшефът на КЕВР Иван Иванов.

"Отговор на този въпрос не се дава нито от "Булгаргаз", нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата - има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ - вместо да закупи количества, "Булгаргаз" не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродава, което силно повиши цената у нас“, допълни той.

Енергетиката в България и в ЕС изпитва изключителни трудности, като доминиращ фактор за това е руската агресия в Украйна, заяви Иванов. В някои отношения КЕВР има ограничени правомощия за цените на газа, тъй като тя не ги определя, а само ги утвърждава. От думите на председателя стана ясно, че вероятно регулаторът ще утвърди цена на газа за август, близка до предложената от "Булгаргаз".

"При цена от почти 300 лв/MWh започваме дейност да търсим нормативна промяна, която да гарантира изпълнение функциите на обществения доставчик "Булгаргаз" до регулирания пазар - където са топлофикациите и газоразпределителните дружества. За тях категорично доставките трябва да бъдат на принципа на минимални разходи."

Засега цената на топлинната енергия, определена на 1 юли остава непроменена, но ако има драматична промяна в цената на компонентите и на природния газ, е възможно да се стигне до актуализиране на 1 януари догодина.

"Голям проблем е обвързаността на топлофикациите с природния газ. "Топлофикация София" употребява почти 30% - 1/3 от целия природен газ, който влиза в страната. Същевременно заложената прогнозна годишна цена на природния газ за миналия месец е 120 лв/MWh, а виждате, че решението, което ще вземем за август, е почти 300 лв.", коментира Иван Иванов.

По думите му е трябвало още от 31 март, след издаването на указа на Владимир Путин за плащанията в рубли, "Булгаргаз" и правителството да започнат разговори с доставчици за подписване на дългосрочен договор за природен газ. Подчерта, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация интерконекторът Комотини - Стара Загора.

"Има подписан Акт 14, предстои подписването на актовете 15 и 16. Цените там са изключително атрактивни за България, много по-ниски от спот пазара, включително и цените на втечнения природен газ. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят намаление на цените", заяви Иванов.

Другото важно за страната ни е завършването на терминала в Александруполис до края на 2023 - тъй като участваме в него с 20%.

"Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите, а България ще има гарантирани доставки именно на базата на този терминал с регазификация."

Цените на тока за бита ще останат на сегашните си нива до 30 юни другата година. Хората трябва да са спокойни за цените на електроенергията, тъй като България не само произвежда ток, но и е един от най-големите износители в региона, заяви Иван Иванов. За бизнеса обаче цената на борсата е с рекордни нива.

"Само преди седмица цената беше 912 лв./MWh, за него действа принципът на компенсация. Това обаче е оръжие с двустранно действие. В момент, когато се изпитва недостиг на енергоресурси, с тази компенсация до голяма степен бизнесът е демотивиран да търси решение за енергийната ефективност, защото знае, че ще бъде компенсиран", уточни председателят на КЕВР.

КЕВР още не е получила документите за 7-те карго кораба втечнен газ, договорени от правителството на Кирил Петков. Танкерите са по-леката страна на доставките - количества в Средиземноморието има, проблем е инфраструктурата, каза Иван Иванов. КЕВР ще поиска спешна среща със служебния министър на енергетиката, тъй като въпросът с газа е най-важен в момента.

Иванов коментира още, че връщането му начело на енергийния регулатор е било неочаквано и се дължи на "недостатъчната юридическа компетентност на управляващите, които допуснаха груба грешка", като са променили закона за енергетиката по време на висяща процедура за избор на председател.

"Аз заявих пред депутатите, че мога да се върна само при едно категорично условие - ако има решение на Народното събрание. Върнах се с чувството да изпълня дълг и да нося отговорност като председател на КЕВР."


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени