FACEBOOK

Бизнесът няма други алтернативи освен Газпром: БСК

"Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички", предупреди пред БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник от Българската стопанска камара (БСК). "Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли", подчерта той.

"Например - при торовите заводи газта е основа суровина. "Неохим" в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на цените на земеделската продукция и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ", обясни Ножаров.

Той очаква да бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на "Булгаргаз" за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, посочи Ножаров.

Ножаров заяви още, че ситуацията с трите танкера, които обяви премиерът в оставка Кирил Петков, е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпроса, предупреди Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет, каза Ножаров.

Бизнесът не заявява подкрепа към "Газпром" или към Русия, категоричен е обаче той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години, изтъкна икономическият съветник от БСК.

"По отношение на "Газпром" се появяват коментари от експерти за правилото "вземи или плати". България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото "Газпром" едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко "Газпром" би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен", подчерта още Щерьо Ножаров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени