FACEBOOK

Купуваме двойно по-скъп руски газ, но с посредници: НС

НС не одобри доклада на временната комисия за доставките на газ. Дебатите продължиха близо 5 часа и завършиха с неясен резултат. Какво показват констатациите на временната комисия. В окончателното заявление на "Булгаргаз", депозирано в КЕВР за месец май на 8 април 2022 за утвърждаване на цена, тя е изчислена с доставка от "Газпром Експорт" и не е предвиден добив. 

Цената за май, ако се купува руския газ директно от "Газпром" би била близо 25 лв/МВч по-ниска в сравнение с утвърдената от КЕВР цена, която се образува пак от руски газ, но закупен с надценка от посредниците. Доставната цена на "Булгаргаз" за май би била с 15,33% по-ниска от предложената цена с заявлението на компанията от 13.05.2022. Комисията установява, че разликата в цената на посредниците, които продават на "Булгаргаз" отново руски газ е повече от 20%. В окончателното заявление на "Булгаргаз" за месец май отново е включен добив на 546,000МВч от газохранилището в Чирен. В същото време е планирано нагнетяване на количества газ. Тези количества се купуват от посредници и струват с 15 милиона евро по-скъпо, отколкото, ако бяха закупени директно от руския доставчик. Добитият природен газ от Чирен е заместен с такъв на двойно по-висока цена. Мартин Димитров от Демократична България" припомни ограничените доставки на газ от Русия до Европа. Ние от ДБ ще търсим алтернативни доставки, защото нищо не е сигурно, подчерта той.

Според Даниел Митов от ГЕРБ Мартин Димитров нищо не е разбрал. Той също се обяви за независимост от руския газ. Начинът на действие не е бил съобразен с важността на ситуацията, изтъкна Даниел Митов, който е и председател на временната комисия.

Трябва да се търсят пътища, по които алтернативният газ да дойде до страната ни, и според Йордан Цонев от ДПС, който обясни, че все още газът не идвал по въздуха. Мирише на страшна безотговорност, каза той, като подчерта, че вижда и корупционност в газовата политика на властта. Сигурност няма, отново се намеси Мартин Димитров, на което Цонев отговори с максимата, че политиката е изкуство на възможното и няма оправдание за политика която да вреди на хората.

Според Теменужка Петкова посредниците са избрани без ясни критерии, а на база кой се харесва на ръководството на "Булгаргаз". И на нея й мирише на корупция. Вие загробихте българската енергетика, каза и Цончо Ганев от "Възраждане".

Рамадан Аталай, ДПС, пък поиска в пленарна зала да дойдат Кирил Петков и Лена Бориславова да кажат за доставките на газ. Заплащаме най-скъпия газ, ядоса се Цончо Ганев. Къде са корабите на Кирил Петков, попита още той, визирайки доставките на втечнен американски газ. Аталай настоя да се успокоят емоциите и даде висока оценка за доклада на временната комисия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени