FACEBOOK

Не се знае дали въобще ще има газ през зимата: Булгаргаз

Никой не знае дали въобще ще има газ, стана ясно от изслушването на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов пред енергийната комисия в НС. 

Страната ни си е платила на "Газпром", но парите са върнати, защото сме платили в долари, а не в рубли. България не се е съгласила на едностранното изменение в плащането от Руската федерация. След април плащанията към Русия стават със забавяне, но не заради нас, стана ясно още от думите му.

"Булгаргаз" продължава да води разговори с Газпром, включително и телефонни. Гръцките компании и една българска превалутират сметките си към Русия, стана ясно от думите на Йоцов.

Представител на "Булгаргаз" не е пътувал до САЩ с премиера и министъра на енергетиката, каза Йоцов. Компанията не е правила запитване към търговците на втечнен газ, а е избрала конкретен доставчик, който сам е оферирал "Булгаргаз". Офертата беше много добра, нямаше как да получим по-добра, аргументира се обаче шефът на Булгаргаз.

Депутатите влязоха в спор дали има решение на МС или ресорното ведомство само е решило какво да се случва с доставките на газ. Според Теменужка Петкова от ГЕРБ въпрос на национална сигурност е дали ще имаме доставки на газ.

Азерският газ ще намали малко цената на газа, но тенденцията е за ръст на цените на синьото гориво в световен мащаб. Дори да има газ, Европа няма достатъчно капацитети, призна обаче шефът на "Булгаргаз". Това би се преодоляло за около две години, според него.

Всеки търговец е посредник, така той отговори на критиките на опозицията, че се ползват посредници за доставките на газ. В региона се знаело кой колко газ има, по думите му. Алтернативните доставки са по-скъпи, но каквото можем правим, изтъкна Йоцов, като каза, че се очакват още танкери с втечнен газ.

Шефът на "Булгаргаз" успокои, че има осигурени количества газ за юли месец. Оказва се обаче, че трудно се намират доставчици. Сега се търси страшно много газ, поясни Людмил Йоцов. Масово се търси да се продава в Унгария и от там за Западна Европа.

Булгаргаз иска с 32% увеличение на цената на газа от юли. Няма нищо договорено за октомври, ноември и декември, стана ясно от думите му. Частично е осигурено количеството газ за август. Все пак дружеството правело всичко възможно да осигури газ до края на годината.

Няколко часа преди това комисията по енергетика не събра кворум и заседанието й се провали. Министър Александър Николов, който трябваше да бъде изслушан от депутатите, коментира обаче темата с природния газ.

Още вчера бизнесът алармира и поиска яснота за цената на природния газ за юли месец, подчертавайки че все още няма дори и предложение на "Булгаргаз" изпратено в КЕВР, което комисията да утвърди. Днес работодателските организации поискаха извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Маринов каза, че в Чирен има 194 кубически метра газ, това е около 35% от капацитета. Ще се разработят два сценария - за пълно ползване на капацитета и за невъзможност да запълним капацитета си спрямо европейските изисквания. Съответно ще се разработят и мерки, за да не се постави под риск отоплителния сезон. Към края на октомври "Чирен" трябва да е пълен на 78-79% като това е оптимистичният вариант. Песимистичната прогноза е да се запълни на 60%, стана ясно от думите на Маринов.

Людмил Йоцов каза, че в региона няма капацитет, който да поеме големи количества газ, но Владимир Маринов не се съгласи с това. България има свободен капацитет. Свободен капацитет има от Сърбия към България и от Румъния също. Дали ще се възобновят доставките от Русия, Йоцов каза, че това зависи от политиците. Той не очаква спад на цената. Такъв може да има, ако се възстановят доставките по Северен поток. Нищо не може да се предвиди, според шефа на "Булгаргаз".

Йоцов призна, че дружеството има ликвидни проблеми. Има и взети кредити. Проблеми има със събираемостта на задълженията. 272 милиона лева дължи "Топлофикация -София". Тези задължения трябва да се компенсират от Булгаргаз и това ставало със заеми.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени