FACEBOOK

1 кораб с газ за 10 дни е договорен от премиера: Източник от МС

Премиерът Кирил Петков обяви, че от юни ще получаваме газ от САЩ на по-ниска от руската страна, което той е договорил с Камала Харис – вицепрезидент на Щатите, приела го за протоколна снимка снимка. Звучи добре, но цялата истина е тревожна.

Източник от коалицията на правителството издаде за 19 минути, че става въпрос за един договорен кораб, който съхранява синьо гориво за седмица, максимум за 10 дни. А месец юни има 30. И това е договорено не с Камала Харис, а предишния ден от посещението му във Вашингтон на ниско ниво.

Както 19 минути писа още миналия месец, даже преди Ройтерс, България има резерв от газ само за май. Никой не обърна внимание на многобройните ни статии още от встъпването на това правителство преди 5 месеца, че за разлика от всички други в ЕС, които си препълниха находищата в очакване на спиране на руското синьо гориво, нашето в Чирен остана на минимума. И вината е изцяло на Кирил Петков и неговия екип.

Източникът ни съобщи още, че премиерът се опитва да осигури и втори кораб, така че поне за две – трети от юни да има газ.

Цената наистина е по-ниска от руската и то значително – 70 евро вместо 100, но не е ясно дали включва и преноса или само доставката на суровината до Гърция. Това първо.

Второ, следващия кораб, ако го получим, ще дойде с газ на по-висока поне с 15 долара цена, твърди нашият високопоставен източник.

Припомняме, че рязкото увеличаване на цените на газа в Европа започна не с войната в Украйна на 24 февруари. А в края на август миналата година, когато САЩ започнаха да пренасочват доставки от ЕС за азиатски клиенти, тъй като при тях цените бяха по-високи.

Така в Евросъюза настъпи треска за газ, а тъй като 2/3 от цената се определя от борсовите индикатори, нарастващото търсене породи повишаващи се котировки, които още през септември и октомври подобриха всички дотогавашни рекорди.

Така се стигна до утрояване на цените още първи месец, после допълнително удвояване.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени