FACEBOOK

Осигурихме 20% по-скъп газ: Василев

“Няма проблем с физическите доставки на газ и няма намалено подаване към българските потребители”, обяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг на ПП.

Той уточни, че правителството се подготвя за подобен сценарий от февруари. В момента в Гърция от кораб се разтоварва втечнен газ. “Цената е с около 20% по-висока”, допълни финансовият министър. И той, и премиерът Кирил Петков подчертаха, че ще се работи за общи европейски договори с цел постигане на най-добра цена.

“Поскъпването с 20% е най-лошият сценарий – при положение, че го купуваме индивидуално”, уточни Василев.

„През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд., ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. куб.м. Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията”, каза още Василев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени