FACEBOOK

Среща на стълбищата за Петков в САЩ

Министър-председателят Кирил Петков остана извън фокуса на Белия дом по време на работното му посещение във Вашингтон, пролича от прессъобщенията на МС. Премиерът замина за 2 дни в САЩ по покана на шефа на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген. Посещението е и част от плана на правителството за координирано решаване на проблемите с газа и инфлацията чрез по-тясно взаимодействие с международните ни партньори, съобщиха от кабинета.  “Петков ще постави важните за България въпроси на енергийната и икономическа сигурност”, обявиха оттам.

 Българскитя премиер обаче остана игнориран от всички американски чиновници, които би трябвало да се ангажират с посрещането му. Тъй като страната ни е парламентарна република и изпълнителната власт е съсредоточена в лицето на министър-председателя, то по протокол това означава, че Петков следва да бъде посрещанат на ниво президент или поне вицепрезидент. В случая Джо Байдън Камала Харис и дори държавният секретар Антъни Блинкен пропуснаха тази „историческа възможност” и на срещи с Петков бяха изпратени чиновници от по-нисък сан.

От 19 минути изпратихме запитване до правителствената пресслужба за изначалния план за срещите на премиера и предстоящите след редакционното приключване на броя в 18 ч. бг време или 11 ч. вашингтонско, но не получихме отговор. Вниманието на Белия дом беше насочено към италианския премиер Драги, чиято визита бе в същите дни. Страшен гаф на бг организаторите.

В рамките на визитата си във Вашингтон българският министър-председател проведе разговори с представители на американското правителство и с шефа на Световната банка Дейвид Малпас, “за да утвърди тясното партньорство на България със САЩ и международната общност”.

Последният го посрещна в стаичката си, без знамена или друг и задължителни атрибути.  За сметка на това от снимката на МС се видя закачалка за сако, оставена на отворената врата и картонени (еко) чаши за “специалните гости” от България. Дамската чанта на някой от екипите (възможно на Лена Бориславова), която беше оставена на дивана също внесе колорит. При отворена врата, сигнал: влизайте служители, срещата е кратка и не е важна!

Малко преди това премиерът Петков се е срещнал и със съветника на президента Байдън по въпросите на национална сигурност Джейк Съливан, който обаче дори не го покани в стаичката си, а го посрещна на стълбищата на администрацията, в която работи.

За сметка на това според правителствената пресслужба е получена “силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията”. Българският премиер е запознал в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на порочните практики, както и с “реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа”.

От МС обявиха още и за среща на Петков с помощник-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, която се прочу с раздаването на безплатни бисквити на Майдана в Киев през 2014г. и пренебрежителната си фраза по адрес на ЕС (f*ch the EU).

Иначе българският премиер бе придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова. Прави впечатление, че външният министър Теодора Генчовска не е част от делегацията,което също е непривично за протокола.

 

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени