FACEBOOK

НС ще реши за оръжията за Киев: Петков от Украйна

Купуваме ток от Украйна, а БГ фабрики ще ремонтират машините им

“Ще се радвам България да бъде част от реконструкцията на Украйна”, заяви българският премиер Кирил Петков на съвместен брифинг с украинския президент Владимир Зеленский в украинската столица Киев.

“Благодаря Ви за помощта за българския кораб и моряци", посочи министър-председателят. "Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт”, добави той. Постигнати са договорености за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

"Имаме толкова общи области за подкрепа – България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво", посочи още Петков.

Преди срещата със Зеленски, делегацията ни посети градовете Бородянка, Буча и Ирпин, където представителите на българската държава се запознаха с щетите и разрушенията.

"Ние усещаме, че целият живилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България. Украйна както никога, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на нашия народ. Тази борба не е само борба за Украйна, сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят, свободата на целия европейски народ и точно сега в Украйна се решава дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно и демократично", заяви на свой ред Зеленский.

Той каза още, че с Петков са говорили за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска военна техника в български военни мощности. "Това е много важно за Украйна, убеден съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно и за българските компании и за българската икономика, за нас са много важни качеството и сроковете", подчерта Зеленский.

Двамата са обсъдили и вазаимодействие в сферата на енергетиката. "Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа чрез Трансбалканския газопровод", заяви президентът на Украйна.

Малко преди това Петков обяви от Киев, че очаква следващата седмица българският парламент да одобри изпращането на военна помощ на Украйна.

“Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС”, заяви той пред български журналисти в украинската столица. “Позицията за оръжията няма да е обект на коалиционно споразумение и договорки, а на гласуване в парламента”, подчерта Петков от Киев. В тази връзка и заради енергийната криза народните представители ще заседават извънредно на 4 май.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени