FACEBOOK

"Диверсификацията" ни е с руски газ, но на по-висока цена заради посредниците, призна К. Петков

Експремиерът Кирил Петков призна, че на практика диверсификация на газовите доставки на България няма - газът, който идва у нас от Гърция е руски, от Газпром, просто след отказа на неговия кабинет с Корнелия Нинова да плащаме в рубли, комшиите ни вземат по-скъпо за същото синьо гориво, плюс качените по веригата посредници от МЕТ - фирмата, откъдето дойде назначеният от него шеф на Булгаргаз. Петков призна също, че американски газ у нас не е идвал - "корабите нямало къде да ПАРКИРАТ" , както се изрази той. Това пък е, защото договоряйки америкнаски газ, той просто не се е сетил да договори и място за разтоварването му на терминалите на комшиите, където има големи опашки от кораби за цяла Европа и Близкия Изток, както и за самата Турция с нейния огромен пазар - Петков не сподели изцяло това фактическо положение. Но пък призова служебното правителство да осигури места "за паркиране". Турската компания Боташ просто ни е изпратила повече руски газ - количество, съответно на побралия се американски в договорените от Петков 2 щатски плавателни съда. Това, което той пропусна да каже е, че за тази услуга турците също са си сложили добавка, като тя е в размер на 10% върху цената.

Петков забрави да сподели още нещо - азерският газ, който доставяме и то по договор, останал от времето на Борисов, също е руска собственост, при това на самия Газпром. Т.е. на практика нямаме никаква диверсификация.

Той обаче призна и още един факт, изнесен от служебното правителство: никой, освен кабинетът Петков - Нинова няма вина и не саботира интерконектора с Гърция - просто предишното правителство така и не е довършило сторителните работи, поради което няма и извадени Акт 15 и Акт 16, освен че Агенцията по вписванията му върна борда на управляващата съоръжението компания, поради глупава грешка - неправилно изписани имена на двама от малцината членове на органа.

Така прогнозата на Файншеншъл Таймс от 17 май, надлежно цитирана още тогава от 19 минути, че интерконекторът ще заработи най-рано през октомври се оказва твърде правдива. А завъртането на някакъв кран, предприето от Кирил Петков в последните дни на управлението му, вече в оставка, е било само илюзия и пиар акция. Както се оказват неверни и думите, че оттам е "потекъл газът", тъй като това просто не е факт.

Странно, но на фона на тези признания от 10 август на експремиера Петков, които му правят чест, звучат твърде странно думите на неговото вице и съпредседател на нерегистрираната им все още партия Продължаваме промяната Асен Василев, че България не внася и не използва руски газ. Които са неистина, както и донеотдавнашният министър - председател обясни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени