FACEBOOK

КЗК проспа и купуването на 154 аптеки от Софарма, де юре никой не може да има повече от 4 у нас

Свързани новини

Неотдавна писахме за мълчанието на Комисията за защита на конкуренцията по евентуалната сделка за придобиване на аптеки Марешки от Фьоникс Фарма.

Антомонопобният орган, който не прави нищо и по други важни казуси като картела на горивата, който ги продава с 1 лв. над нормалните цени, вече проспа сделката за 154 аптеки, придобити от Софарма Трейдинг в държава, където законът не позволява едно юридическо лице да притежава повече от 4 аптеки.

Само напомняме, че за КЗК след куп доказателства в нейни решения се смята, че е част от Модела КОЙ, а печеливш от това точно нейно решение е обявилият се за жертва именно на модела КОЙ Огнян Донев.

Софарма Трейдинг“ АД получи разрешение за покупката на ЕС СИ ЕС Франчайз АД. Покупната цена е до 25 млн. лв. за оператора на веригите аптеки Сейба, Санита, Виталис и SCS. Продавачи са Средец АД и Донев инвестмънтс холдинг АД – по някаква щастлива случайност Донев е и основен собственик на самата Софарма, която пък е мажоритарен собственик на Софарма Трейдинг, и физическите лица Юлия Асенова Соколова, Мая Николова Йорданова-Райчева, Майя Георгиева Ламбринова, Силвия Андреева Мечкова и Йордан Георгиев Касапов.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила Софарма трейдинг да купи Ес Си Ес Франчайз АД и Санита Франчайзинг АД, с което на практика разрешава на дружеството да придобие едноличен контрол върху 154 аптеки.

Решението идва само няколко дни, след като Върховният административен съд, който оправда поради незнаене, че трябвало да плаща данъци и щял да обърка борсата (според обясненията на адвокатката му Ина Лулчева) Донев за невнесени на държавата 62,9 млн. лв., спря сделката за 19-те аптеки от веригата ФармаСтор и върна преписката за ново разглеждане от КЗК след иск на конкурентния търговец на едро на лекарства Стинг. Според съда Комисията не е изследвала възможността физически лица да осъществяват контрол над фирмите във вертикално интегрираната структура на производителя на лекарства Софарма, която е основен акционер в Софарма трейдинг.


Какъв е проблемът, който КЗК обаче не забеляза и пусна и тази сделка. Според българския закон, освен че няма право да притежава повече от 4 аптеки, една фирма няма право да бъде едновременно търговец на едро – със складове, и на дребно на лекарства.

Антимонополният регулатор посочва, че собствената верига аптеки на групата Софарма не е основен клиент на ...Софарма Трейдинг АД. Основен клиент на групата е верига аптеки SCS. Която пък се придобива от Софарма Трейдинг, а мажоритарният собственик на всички тях – продавачи и купувачи, се оказва един – Огнян Донев чрез дружествата си.

КЗК обаче заключава, че сделката няма да повлияе на пазара на производство и реализация на лекарства, защото той бил силно раздробен и регулиран, както и на пазара на търговия на едро с медикаменти, на който пък няма изявен пазарен лидер. Комисията счита, че икономическият интерес на обединената група предполага достъп до максимално голям брой клиенти (аптеки), а не до затваряне в кръга на собствените вертикално интегрирани аптеки.

Какъв е резултатът на пазара след сделката, който показва колко лъжливи са доводите на КЗК: пазарният дял на 4-те водещи доставчици на лекарства на българския пазар, най-големият от които е групата на Софарма и Донев, е над 80%, но е 90% от пазара на дребно, а не под 20%, както е заключил държавният орган.

Веригите държат 41% от оборота на всички аптеки в страната, въпреки че са само 21% от общия им брой. Данните са на международната база IQVIA и става дума за пазар от 2,137 млрд.евро миналата година на лекарствата плюс още 322 милиона евро на добавките, също доставяни и продавани от същите играчи. Делът на електронната търговия за 2021 г. е 1%.

Още преди да купи въпросните 154 аптеки, Софарма Трейдинг АД вече оперира верига аптеки под търговската марка SOpharmacy. Те са доста повече от позволените 4.

Акционерите на Софарма Трейдинг АД гласуваха и за наем на производствено-складова база от Софарма АД, находяща се в София бул. Рожен 16. Разгънатата застроена площ (РЗП) е 6970,7 квадратни метра.

Пак напомняме, че по закон никой не би могъл да бъде едновременно търговец на едро и дребно на лекарства у нас, както учтиво напомнят от Българския фармацевтичен съюз.

Основен акционер в Софарма Трейдинг АД с дял от три - четвърти е Софарма АД, чийто основен собственик и дългогодишен управляващ е Огнян Донев.


Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени