FACEBOOK

Офшорната връзка Цв. Бориславова – О. Донев и как борсата 6 мес. стоя с фалшиви курсове заради Софарма

Офшорните фондове Грамърси от Кайманите, които за благозвучност са представяни от нашата преса като „американски”, за да им се придаде повече тежест и прозрачност, но това не важи дори пред челите Гришам и гледалите Том Круз във Фирмата, правят удивителна връзка между някои бг олигарси, другата връзка между които са бащите им – видни служители на Държавна сигурност при соца:

Цветелина Бориславова, Огнян Донев и Иво Прокопиев. Кой стои зад Грамърси и защо инвестира точно при тях, инвестира ли изобщо или това е начин за прехвърляне на собствености от благодарност – няма кой да отговори на този въпрос. Може би отговора е известен само на американските и руските тайни служби.

Но иначе нещата са удивителни. Преди да разкажем борсовата сага на Софарма – повелителят на пазара на лекарства у нас, на която здравето и животът ни са буквално в ръцете, понеже същата империя държи и повечето шефове на болници в джоба си, където Грамърси се появява, за да спре да бъде Борислав Дионисиев мажоритарен акционер и неговия процент от 60 на сто да бъде достигнат от Огнян Донев, нека да споменем колко съществено е присъствието на кайманската офшорна мрежа в банката на Цветелина Бориславова.

На 10 март 2015 г. сайтът КлубЗет, който беше създаден и подслонен от Огнян Донев и финансиран от него дълги години ( до началото на 2021 г., но косвено – посредством наем и техника и тази) пише:

„Регистрираната на Каймановите острови компания Gramercy Select Master Fund е продала 32,73% от своя дял в капитала на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на друга офшорка - базираната в щата Делауер LTBI Holdings LLC, показват данните на Централния депозитар. След сделката Gramercy остава с 2,27%.


LTBI Holdings e регистрирана на 27 юли м.г., показва справка в интернет, като липсват каквито и да е данни за компанията.

Сделката е регистрирана в уеб сайта на инвестиционния посредник Първа финансова брокерска къща при цена на акция от 4,29 лв. и общ брой акции от 8 081 692. Сумата на транзакцията е 34,67 млн. лв., пише Инвестор.БГ.
Мажоритарен собственик в БАКБ с 61,43% е компанията Сиесайеф, която от своя страна се притежава от Цветелина Бориславова, която е и председател на надзорния съвет на финансовата институция”.

Няма да се спираме надълго, че мениджър във финансовия фонд на Цветелина Бориславова, преди да стане криптокралица, беше самата Ружа Игнатова, която стана световна сензация, понеже 4 години даже ЦРУ и ФБР не могат да я заловят, след като създаде фейк виртуална валута и обра над 4 млрд. долара на инвеститори от България и цял свят.
Ще напомним една история за друг фейк – фалшивия курс на всички акции на националния борсов индекс Софикс, както са го описали авторитетният сайт investor.bg и Супер 19’ през есента на 2011 г.. Пък нека после Донев да „обвинява” кой бил офшорен:

„Предстои Софарма да излезе на Варшавската борса, за което буквално преди дни получи одобрение и от българските органи. Това съобщи най-авторитетната световна агенция Блумбърг. По нейна информация 60% ОТ ДРУЖЕСТВОТО се контролират от Огнян Донев.

Според официалната регистрация обаче числата са доста по-различни. Последната промяна е буквално от седмица – на 11 ноември Телсо АД променя статуса си на акционер като процентите му падат от 5,0019 на 4,9973%. Ще кажете – нищо и половина. Уж е така, но всъщност това поставя фирмата, зад която стоят неизвестни за търговския регистър “група нефизически лица” извън групата акционери с над 5%. И променя съотношението на акциите, които са свободно търгувани от компанията.

Именно т.нар. free-float стана повод за мегаскандал в началото на тази година. Разкритие на най-авторитетния български сайт за бизнес investor.bg показа, че борсовият индекс на нацията ни SOFIX е бил грешен половин година за некоректен free-float (същия този обем свободно търгувани акции на акционери с под 5%) на Софарма.

Дали това е изнервило котираните на световните борси фондове с името Грамърси, които държат над 12,5% от нея? Или пък те са били по –стреснати от разказаната на следващите ни страници сага с проверката за пране на пари срещу партньора си в Софарма? Това не е ясно. Апропо, единият от фондовете Грамърси е регистриран на Каймановите острови – легендарна офшорна зона,

прочула се още с романите на Гришам за фирмени спекулации и манипулации. Преди да прочетете разследването на investor, моля обърнете внимание на големите акционери в Софарма. Там са Донев инвестмънтс холдинг, където Огнян Донев е с 96,773% и останалото е на “група физически лица” и на “група нефизически лица”, както и Телекомплект АД, в която той и партньорът му в неедна фирма Венцислав Стоев с по 48,514% си партнират с мистериозна “група физически лица”. Толкова по въпроса с прозрачността

Преди да прочетете разследването искаме да ви разкажем защо е важен въпросният free-float и така ще разберете кой би имал интерес да го манипулира. Този показател косвено влияе върху цената на акциите на едно дружество. Не е все едно дали свободно търгуваните акции са 20%, или 40%. Защото при 40 на сто малките акционери са голяма сила – те могат да бутнат дори големия шеф на фирмата – в случая Огнян Донев. Това естествено прави ценните книжа много по-ценни, сиреч – по-скъпи. В моменти, когато борсата върви нагоре, подобни изкривявания биха могли да водят до покачване на котировки, а при общ спад - поне до стабилност.

Не е без значение да се знае, че един от


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени