FACEBOOK

Защо офшорка декларира реална цена за сделката си с акции на Софарма, а дружествата на фармаолигарха Донев – не, та ги погна Борис Велчев като гл.прокурор?

Пред Сашо Диков Огнян Донев каза НЕИСТИНАТА, че заради Супер 19’ прокуратурата го погнала за сделката по придобиването на мажоритарния пакет в Софарма, което не е вярно и беше лесно легендарният водещ да не приема думи на доверие, а да прочете текста пред него, което не направи:

1. Защото проверката започва 5 ГОДИНИ преди публикацията ни, както изрично сме написали на 21 ноември 2011 г.

2. Защото изрично цитираме в. Новинар от 20 юни 2006 г., заради чиято конкретна публикация се сезира прокуратурата.

3. Защото според добрата практика сме потърсили Донев и Софарма, а той не е коментирал пред нас цялата ситуация през 2011 г.

Напомняме на Донев и на Диков, че през 2006 г. главен прокурор не е нито Цацаров, нито Гешев, както се опитаха да внушат, за да има идеята за „репресия”, а е безспорният правен авторитет Борис Велчев. Тогава не съществува модел КОЙ. И няма как тези работи да бъдат оправдание, а само елементарно подвеждане на публиката, която не си ги спомня.

Напомняме също, че НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ПРИ СДЕЛКАТА ПРЕЗ 2006 Г. ДОНЕВ Е МАЖОРИТАРЕН АКЦИОНЕР в Софарма и нямало логика „сам да ощетява себе си”, както обяснява Диков, правейки се на наивен – всъщност мажоритарен собственик е Елфарма на Борислав Дионисиев. Който, уви, е покоен и няма как да възрази на онези, които ни вземат за мезе.

Напомняме, че „ОБВИНЕНИЯТА” НА ДОНЕВ ЗА ОФШОРНА СОБСТВЕНОСТ СА СМЕХОТВОРНИ, ЗАЩОТО ТОЧНО ТОГАВА – ПРЕЗ 2006 Г. ИМЕННО ОФШОРНИЯТ ФОНД ГРАМЪРСИ ОТ ПРОСЛОВУТИТЕ ОЩЕ ОТ РОМАНИТЕ НА ГРИШЪМ КАЙМАНОВИ ОСТРОВИ, ДЪРЖИ СЕРИОЗЕН ПРОЦЕНТ В НЕГОВАТА СОФАРМА, ТА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО ПРАВИ ПРЕЗ 2011 Г. И СЛЕД ТОВА.

НО СДЕЛКАТА ЗА АКЦИИТЕ, ПРОДАДЕНИ НА ОФШОРКАТА е ДЕКЛАРИРАНА НА ИСТИНСКАТА ИМ ЦЕНА, ЗА РАЗЛИКА ОТ АКЦИИТЕ, КУПЕНИ ОТ КОНТРОЛИРАНИТЕ ОТ ДОНЕВ ДРУЖЕСТВА.
ВЪВ ФИРМИ НА КОИ ДРУГИ БГ ОЛИГАРСИ Е ГРАМЪРСИ – ТАЗИ ВАЖНА И ПОКАЗАТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ В СЛЕДВАЩ ЕПИЗОД ОТ ТОЗИ НАШ СЕРИАЛ.

Още за „ясната” собственост: процент в Софарма години наред държи мистериозна „група физически лица”, както е описана в регистрите – неясно кои – само може да се предполага, което не е същото като да има прозрачна собственост.

ЗАЩО ТОВА Е ВАЖНО ЗА ВСЕКИ ОТ НАС – ЗАЩОТО СОФАРМА ДЪРЖИ ГОЛЯМ ДЯЛ ОТ ПАЗАРА НА ЛЕКАРСТВА И НА ЕДРО, И НА ДРЕБНО – НЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ЗАБРАНЕНО ОТ ЗАКОНА, А ЗНАЧИ ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НИ В РЪЦЕТЕ СИ. Историята на една жена, която отиде на преглед и бе изнесена в кличина смърт в контролираната от боса на фармаимперията болница Доверие тепърва ще пишем отделен епизод от сериала.

Но пък след публикацията на Супер 19’ от 2011 г., която припомни, ключовият играч по придобиването от Донев и на Софийски аптеки, и на Унифарм, и на Софарма, и на акции в кредитиращата го за всички тези удари Общинска банка Любомир Павлов, започна да продава своите 16,24% в Софарма.
Човекът си отчете сделките по законовия ред, не на номинала от 1 лв., плати си данъците, та нека сега и над него да се осъществяват, както стори Донев, когото същият качи от Трабант на Порше пред Диков.

Напомняме, че проверки по борсовите игри на Софарма са правили

и Комисията за финансов надзор, и Централният депозитар, не само Супер 19, като при диренията на институциите се установява дори фалшифициране на целия национален борсов индекс Софикс за 6 месеца, както ще напомним в следващия епизод от сагата.

Експертизите, представени пред съда по делото за мегасделката за 48,77% от Софарма също са категорични, че тя е проблемна, което съдиите – незнайно откъде станали експерти по счетоводство и борсови операции, пренебрегват. Някои от тях отдавна са известни като влюбени в парите. И това ще опишем.

Прочетете публикацията на Новинар от 20 юни 2006 г., която всъщност води до сезирането на управляваната тогава от перфектния юрист Борис Велчев прокуратура и сами ще разберете кой – крив, кой – прав, защото става въпрос за дела и документи, прости и ясни факти:  

„Скандалната продажба на акции на Софарма е на път да побърка съдебната власт. Тя стана известна като Сделката за 1 лев и по нея се работи и в прокуратурата, и в съда. След публикация в Новинар обвинителите се самосезираха и образуваха проверка по начина, по който акциите на компанията бяха продадени на Софийската фондова борса. В градския съд пък тече дело за изясняване на акционерното участие в Елфарма – мажоритарния акционер в компанията...

В случая със Софарма държавата е изгубила 40 млн. лв. Механизмът е следният – мажоритарният акционер Елфарма на 27 април продава на 3 фирми 32,19 млн. броя акции, които представляват 48,77% от капитала на дружеството. Според справка в търговските регистри В УПРАВАТА И НА ТРИТЕ ДРУЖЕСТВА ВЛИЗА ОГНЯН ДОНЕВ. Той е директор на Софарма след приватизацията на дружеството през 2000 г. Донев е в управата и на Софийски аптеки. Той е известен като един от най-близкия кръг хора около бившия кмет Софиянски и бившия председател на НС на Общинска банка Любомир Павлов.

В деня на сделката средната цена, на която са се търгували акциите на Софарма, е била 9,30 лв. По-късно през деня сделката приключва, след като акциите са продадени на номиналната им стойност от 1 лв., вместо на пазарната. По този начин дружеството-продавач не формира печалба...

Ако сделката е била извършена на пазарна цена, Елфарма щеше да формира печалба от 8,30 лв. на акция. Така държавата щеше да събере близо 40 млн.лв. данъци след облагане на печалбата.


По принцип сделките на борсата не се облагат с данъци, но НЯКОИ ОТ ТЯХ – КАТО БЛОКОВАТА, ПРАВЯТ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, обясняват брокерите...
На 28 януари е била извършена продажба на 5 млн. броя акции на Софарма на американския (Б.Р. ВСЪЩНОСТ Е ОФШОРЕН КАЙМАНСКИ) ФОНД ГРАМЪРСИ ИМЪРДЖИНГ МАРКЕТС – ГРАН КАЙМАН на цена от 7,70 лв. за брой акция (б.р. повече за тази група офшорки и участията й в компании на бг олигарси, освен това при Огнян Донев ще пишем тепърва). Така се прехвърлят 7,58% от капитала на Софарма. След извършване и на втората сделка мажоритарният собственик вече не притежава контролния пакет.

АКО ПРИ РЕВИЗИЯ СЕ УСТАНОВИ, ЧЕ ИМА СВЪРЗАНИ ЛИЦА ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА ОТ ЕДНОТО ДРУЖЕСТВО В ДРУГО (б.р. в случая с Донев едновременно като управляващ Софарма, чиито акции се продават, и като контролиращ - той и сестра му, дружества – купувачи по сделката, това определено е налице) И ИМА ПРЕКОМЕРНО ЗАНИЖАВАНЕ НА ЦЕНАТА, ДАНЪЧНИТЕ ВЛАСТИ МОГАТ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ДРУГА ЦЕНА И ПО НЕЯ ДА ОБЛОЖАТ СДЕЛКАТА С ДАНЪК (Б.Р. ТОЧНО ТАКЪВ Е СЛУЧАЯТ С ДОНЕВ И ИМЕННО ЗАРАДИ ТОВА ТОЙ БЕШЕ СЪДЕН, НО ВЪПРЕКИ ЕКСПЕРТИЗИТЕ ПО ДЕЛОТО – ОПРАВДАН ОТ СЪДИИ, НЯКОИ ОТ КОИТО С ОТДАВНА ИЗВЕСТНА СПОРНА РЕПУТАЦИЯ).

На 23 май е извършена още една сделка, чрез която са прехвърлени останалите акции, принадлежащи на Елфарма в Софарма. По този начин участието на Елфарма в компанията е равно на нула. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОСВЕН ДЪРЖАВАТА, СА ОЩЕТЕНИ И ОСТАНАЛИТЕ АКЦИОНЕРИ.

ПРИ БЛОКОВИТЕ СДЕЛКИ ПРЕД БОРСАТА СЕ ПОКАЗВА ДВУСТРАНЕН ДОГОВОР, В КОЙТО СА ОПИСАНИ ВСИЧКИ ПАРАМЕТРИ ПО СДЕЛКАТА. СЛЕД ТОВА ФАЙЛ С ВСИЧКИ ТЕЗИ ДАННИ СЕ ВЪВЕЖДА В ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР. ТОВА Е ОЩЕ ЕДНО НАРУШЕНИЕ ПО СДЕЛКАТА ЗА СОФАРМА – СДЕЛКАТА Е БИЛА ИЗВЪРШЕНА НА БОРСАТА, НО ДАННИТЕ ЗА НЕЯ НЕ СА БИЛИ ИЗПРАТЕНИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР НАВРЕМЕ, Т.Е. РЕГИСТРАЦИЯТА НА СДЕЛКАТА СЕ Е ЗАБАВИЛА. Според брокерите по този начин сделката може да се е извършила на едни стойности, а да се подадат съвсем различни данни в Централния депозитар (б.р. институцията също алармира със сигнал до магистратите по Софарма, което допълнително ще опишем).

Миналата година в Наказателния кодекс се криминализира злоупотребата с вътрешна информация (б.р. определено също е налице по казуса). Така, ако самата сделка на пръв поглед все още не е противозаконна, то действията по извършването й след внимателно разследване от страна на компетентните органи могат и да се окажат противозаконни, а извършителят им да бъде принуден да носи наказателна отговорност. Има още 3 текста от Наказателния кодекс, които са приложими в сделка като тази. Например - текста за престъпление по служба.

Друг член на НК пък гласи, че който избегне плащането на данъчни задължения в големи размери, което се изисква по силата на закон, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева. Когато укритите данъци са в особено големи размери - до 10 г. Ако длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови лишаване от правото да упражнява тази професия”.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени