FACEBOOK

Защо ДАНС нарече „проблемни” сделките на Донев за Унифарм и Софарма и има ли източени $14 млн. на Кадафи по първата, както доказва ревизия?

Защо един и същи човек успява да купи почти без пари, особено на фона на действителната им стойност при продажбата им от държавата няколко софийски фирми – защото има вътрешна информация и човек на входа и на изхода на Агенцията за приватизация. Купувачът е Огнян Донев, а шеф на борда на Агенцията е тогавашният секретар на Столичната община и дясна ръка на кмета Софиянски – Асен Дюлгеров, чийто любим подчинен кадър и наследник на поста пък се явява сегашният зам.-председател на НС Росен Желязков.

Вече ви разказахме сагата със Софийски аптеки, когато с 300 000 лева депозит, взети от финансираната с пари на бюджета на София Общинска банка е купено общинското дружество Софийски аптеки – 34 топимота, марка, бизнес за стотици милиони, който бързичко е разпродаден, но поставя основите на фармаимперията, която днес познаваме като Софарма и държи около 1/3 от пазара за 5 млрд.лв. годишно на лекарства и добавки у нас.

Пак с парите на София друго нейно предприятие – Унифарм, е приватизирано и пак уж от РМД, в което изненадващо фигурира като бос нямащият нищо общо с фармацията по онова време Огнян Донев. Той обаче има две много важни качества за сделките – син е на виден деец на Държавна сигурност с легендата на търговец, започнал още с митичната Тексим, уредил сина си само на 29 г. да стане съветник на самия бос на социкономиката – вицепремиера Огнян Дойнов точно по време на износа на пари към задграничните дружества на ДС и старта на частните фирми у нас. Същият Дойнов, който след 1989 г. става дясна ръка на изчезналия безследно милиардер и перач на съветски и български пари Робърт Максуел.

Първата крачка към милионите Донев, който преди това по собствените му думи пред твърде близкия до него Капитал е „продавал бонбонки и дъвки” с квартален бизнес и 3500 лв. спестявания от соца плюс Трабант прави през лятото на 1998 година.

На 17.07.1998 г. управляваната от дясната ръка на Софиянски – Асен Дюлгеров, Агенция по приватизация продава за 2.749 млн. долара 80% от капитала на фармацевтичното предприятие Унифарм ЕАД - София. Купувачът е „работническо – мениджърско дружество Унифарм – 2000, което поема ангажимент да инвестира 5 млн. долара в приватизираното предприятие. Понеже пари няма, финансирането е от бюджета на София през Общинска банка, чийто бордовик №1 е приятелят на Донев Любомир Павлов – Пъпката – лявата ръка на кмета на града Софиянски.

Парите са платени с различни инструменти. По-голяма от стойността на сделката е дори само сградата, складовете и парцелът на софийското предприятие в жк Дървеница, които впоследствие бяха и централа на купената по-късно от същото това „малко заводче” по думите на Донев предприятие само след 2 г. 10 пъти по-голяма Софарма, приватизирана от същия отбор.


За раздържавяването на Унифарм се явяват и още двама кандидати – от Франция и Словакия, но РМД-то на Огнян Донев печели. На какво основание – сигурно Софиянският приватизатор Асен Дюлгеров би могъл да отговори. За нас нещата са ясни. Още повече като имаме предвид един твърде важен детайл – малко преди приватизацията в „малкото” предприятие се изсипват огромни пари от режима на Кадафи в Либия, който със закъснение си плаща удържаните с десетилетия пари на нашите лекари и медсестри, работили в Джамахирията при соца и в зората на демокрацията:

„Те бяха буквално експлоатирани от държавата – повече от половината от заработеното от тях беше удържано и оставаше в държавния бюджет. Част от милионите по тази линия в по-нови времена бяха източени към лични сметки на двама от бившите шефове на Експомед.

Според прокурорско разследване от 2007 г. с тях е платена приватизацията на фармацевтичната фирма Унифарм. Повод за това са данни, изнесени след тримесечна финансова ревизия.от Явор Костов, бивш експерт финансист към Експомед, констатирал източването на над 14 милиона долара

Измислена е и друга схема за източване на долари. Експомед и Унифарм сключват договор, с който Експомед превежда 200 000 долара и 70 милиона лева (70 000 нови лева след деноминацията), за да закупи субстанции и да произведе лекарства. Унифарм му продава произведените лекарства, а получава срещу това дори и кола, компютърна и ксерокс техника за 10 млн. лева (10 000 нови лв.).

След като парите намаляват, част от бившето ръководство на Експомед преминава на работа в Унифарм. Либия е дължала на външнотърговско дружество Медексим, станало после „Експомед”, близо 17 млн. долара. По времето, когато Медексим започва да фалира, държавното предприятие Унифарм ЕАД става обект на приватизационен интерес от страна на генералния и икономическия директор на Експомед. Точно, когато се прехвърлят дължимите суми към Медексим икономическият директор напуска длъжността си и е назначен за изпълнителен директор на Унифарм.

дна година по-късно чрез РМД, в което участва и Огнян Донев, Унифарм е закупена с основен капитал от либийските плащания към Медексим. Сега по борсовия индекс Софикс активите на Унифарм се изчисляват между 45 и 52 млн. евро.

От 2000 г. Унифарм е част от групата „Софарма“, която обединява шест предприятия в динамична корпоративна структура, включваща още Врамед АД, Фармахим Холдинг АД, НИХФИ АД и Ростбалканфарм АД. До м. юли 2007 г. Унифарм АД е дъщерно дружество на Унифарм 2000 АД, което е мажоритарен собственик в Унифарм АД, притежавайки 90,90% от капитала.


С решение №20/20.07.2007 г. Софийският градски съд вписва прекратяване

без ликвидация на Унифарм-2000 АД (б.р. буквално повторение имаме при ликвидацията на Софийски аптеки, също приватизирано от Донев при Дююлгеров в Агенцията по приватизация) поради преминаване на цялото му имущество върху Унифарм АД при условията на общо правоприемство (вливане). Към края на 2009 г. Софарма е акционер с 5,3% в капитала на Унифарм. През 2010 г. Софарма е започнала прогресивно да изкупува акции от капитала на Унифарм чрез борсов посредник.

Общото събрание на акционерите на Унифарм АД, проведено на 22 юни 2010 година, взима решение за увеличаване на капитала на дружеството със собствени средства – 5 млн. лв. На 23 юни същата година акционерите на Софарма АД пък одобряват покупката на 357 695 акции на Унифарм АД, или 35,8% от капитала. Продавач е Огнян Донев, а купувач – Софарма също на Огнян Донев.

Две години след приватизацията на Унифарм следва тази на Софарма. За нея Донев говори пред Капитал като за „акт на самоотбрана, решителна стъпка, направена заради липсата на избор: „Целта беше четвъртият голям завод да не попадне при притежателя на другите три – Балканфарма. Тогава нашето заводче нямаше да има шанс да оцелее.“ За целта ръководството на държавната Булбанк е убедено да кредитира операцията”, пише Монитор. Реално се плащат 1 млн. долара, а в предприятието са заварени 36 милиона долара, от които 10 000 000 долара налични в брой и по сметки, плюс огромна по обем и стойност продукция, огромни вземания и др., без да броим имотите, техниката, марките и пазарните дялове – от Витамин С до евтиния бг аспирин.

По сделката има и гаранция 4 млн. долара не от кого да е, а от софийските данъкоплатци чрез тяхната Общинска банка. В която Доневите Софийски аптеки вече са станали втори по големина акционер, благодарение на парите, които същата финансова институция на Общината е дала на Донев, за да купи от ... Общината въпросните аптеки и с това – и дела им в банката.

Т.е. с общинските пари на софийските данъкоплатци Общината през банката си продава общинско дружество, което е акционер в банката й, за нищожни пари – реални 300 000 лв. платени в брой от общо 1,36 млн., като при това кредитира купувача със същите общински пари на софийските данъкоплатци за сделката. Тотален абсурд или нещо повече? Всеки да съди сам, но никак не е нормално.

Особено, когато в годините тази политика на финансиране на любим купувач с парите на софийските данъкоплатци продължава.

За цялата сложна операция с придобиването Софарма, която – също като при покупката на Унифарм от Донев, изисква държавната Агенция по приватизация да изгони чужди инвеститори, за да продаде под себестойност предприятието на нашите хора, ще четете в утрешния брой.

Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени