FACEBOOK

Фьоникс Фарма мълчи купува ли 80 аптеки Марешки

След като Българският фармацевтичен съюз изпрати искане за провеждане на проверка до Комисията за защита на конкуренцията във връзка с евентуалната сделка за минаването на 80 аптеки Марешки под шапката на Фьоникс Фарма, се обърнахме за коментар към управляващия директор и председател на Управителния съвет на ФЬОНИКС Фарма България Николай Колев. Той отказа да сподели мнението си лично, насочи ни да пишем „до сайта” на фарма-гиганта, което и направихме.

От централния офис на компанията не спазиха срока, за който бяха уведомени като краен за редакционното приключване на съответната страница от броя, В очакване на коментара на Фьоникс публикуваме въпросите.  

Темата е важна не само, защото влизаме в топсезона на купуването на лекарства, а поради факта, че става въпрос веднъж за парите ни като клиенти и пациенти на аптеките и болниците, но и за разпределението на огромни суми от попълваната от нас като данъкоплатци Национална здравноосигурителна каса. Общо иде реч за 2 000 000 000 евро или 4 000 000 000 лева годишно.

Става въпрос и за интересен слалом между законовите ограничения в тази толкова важна за всички и толкова тънка материя.
Ето ги нашите питания, които компанията е уведомена изрично, че ще публикуваме:

Как коментирате иска до КЗК на БФС по евентуалната сделка за пакет аптеки "Марешки"?

На какъв етап са преговорите?

Каква е очакваната стойност на евентуалната сделка?

По какъв начин ще бъде избегнато законовото ограничение дадено физическо лице да не притежава повече от 4 аптеки?

По какъв начин ще бъде избегнато законовото ограничение търговците на едро да не притежават обекти за търговия на дребно с лекарства?

По каква причини във вашата складова база има налична аптека и как се избягва законовата забрана за това?

Има ли и каква е връзката на Фьоникс Фарма с аптечната "верига" Бети?

Как коментирате оправдателното решение за бизнеса на Огнян Донев, Софарма (б.р. другата фирма, която е основен играч на българския фарма-пазар)?

 

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени