FACEBOOK

Защо КЗК се мае и не прави производство за Фьоникс Фарма и Марешки?

Комисията за защита на конкуренцията, която години наред се правеше, че няма картел при търговията с горива, пък преди дни изневиделица започна производство срещу ЛУКойл, сега се мае да стартира проверка по евентуалната сделка за преминаване на 80 аптеки Марешки към Фьоникс Фарма.

Въпреки сигналите и на 19 минути, и на Българския фармацевтичен съюз, който изрично изиска проверка на казуса. Известно е, че преди време Комисията беше възразила на подобно придобиване от Софарма – не, че взе някакви мерки, освен да препоръчва. Защо ли? Ще си отговорите, като прочетете втория епизод от сагата за боса на Софарма Огнян Донев.

Каквото и да ви говорят, става дума за много пари. С общ официален пазар от над 5 млрд. лв. годишно на лекарства и добавки у нас, фармабизнесът не отстъпва много на бензиново – дизеловия.

Напомняме, че освен евентуална концентрация, която антикорупционният орган трябва да потвърди или да отхвърли, има и друг един интересен казус: по закон у нас не може да има „национални вериги”, тъй като 1 юридическо лице, каквото е Фьоникс Фарма няма право да контролира повече от 4 аптеки.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени