FACEBOOK

Сейшелската офшорка, с която Софарма източи 100 М лв., а ВАС оправда неплащането и на тези данъци на Донев: Хр. Грозев, Belingcat


Христо Грозев вече е световноизвестен разследващ журналист, който се прочу последно с големи удари по войната в Украйна. Точно за износ на бг лекарства от Софарма към Киев и Москва, финтирали плащането на данъци у нас върху 100 млн. лв., но за което фирмата на Огнян Донев е оправдана от ВАС е един от първите му хитове. Той е от 27 февруари 2002 г., но отново е актуален, след като пак за неплащане на данъци и то в още по-голям размер на собствената ни държава, ала от борсови игри Върховният съд оправда и самия бос, понеже не бил знаел, че се дължали и ред други смехотворни доводи. Четете как работят европейските разследващи журналисти, които и тогава, и сега цитираме надлежно:


„Става въпрос за екслузивен договор за износ през офшорната компания Delta Sales Corporation, алармира Грозев. Офшорката претендирала, че не извършвала търговска дейност у нас, но през нея минавали 40 % от продажбата на лекарства на Софарма за Украйна и Русия. Дружеството първо било учредено на о-в Ман, а през 2002 г. - на Сейшелските острови. В България то е регистрирано удобно като компания с рекламна дейност, за да изнася лекарства на Софарма от безмитна зона-Пловдив, но без да плаща данъци на НАП, разкри още Грозев.


От приходната агенция водят епична битка през 2003 г. във Върховния административен съд, който първо приема аргументите на данъчните, но после отсича, че сделките за износ на лекарства не се извършват на наша територия и следователно актовете на НАП за досъбиране на приходи и отказване на данъчен кредит са нищожни. След като си спестяват данъците към българската държава, от Софарма посягат и на интересите на дребните акционери , обобщава Грозев. „Приходите от продажби реализирани от Софарма са около 600 млн., от които само на Софарма са около 300 млн. Около 40% от реализирания оборот, по думите на самия Донев, подписани от него, отиват към това офшорно дружество, което прави около 100 млн.


Можете да си представите за какво изнасяне на добавена стойност от страната и от акционерите, които са се доверили на ръководството на Софрама става въпрос", възмущава се бизнесменът. Около 100 млн. годишно отиват някъде, евентуално в някоя офшорна банкова сметка. Това е най-страшното от манипулацията на борсата, пресметна още Грозев. Остава открит въпросът, че това дружество Delta Sales не е плащало никакви данъци на българската държава. Престижният финансов портал investor.bg още отпреди 1 година е напраюил собствено разследване, питайки каква е тази компания и кой и е дал право да стои зад този ексклузивен договор. Уж всички се кълнат че работят за България, но фактите са по-скъпи лекарства, по-малко данъци и износ, който потъва в офшорни банкови сметки, посочва разследващият топжурналист Моника Гаджанова.


Позитивният списък на лекарствата у нас за НЗОК се одобряваше от Гергана Павлова, бивш служител на Софарма. 40% от продуктите на фармацевтичната компания се изнася от Константин Шаламанов, който също е работил в Софарма. За задълженията на болниците се грижи министър Стефан Константинов, който още вярва в добрите кредитори, а амбициите на милиардера Огнян Донев не свършват само с това да е председател на работодателската организация КРИБ. За пациентите остава разрешението на политическия трилър, за да не бъркат лекарствата толкова дълбоко в джоба ни”.


Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени