FACEBOOK

Съдът оправда Кръга Донев и по къщата – убиец на Алабин

Свързани новини

    Помните ли как незаконен ремонт на къща – паметник на културата в самия център на София уби преминаващи покрай нея млади жени Деница Ченишева (26 г.) и Петрина Христова (24 г.). Собственик на имота беше едно от дружествата на фармаолигарха Огнян Донев – над 19 златни имота – прекрасни стари къщи в центъра на София, купени за 200 000 нови лева – тогавашни пет панелни апартамента, а оценявани пазарно поне на 14 000 000 лева.

Донев е човекът, известен със собствената си документира фраза: „„До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва – нека да обжалва”. Интересно е откъде той може да знае предварително какво решение ще вземе съдът. Решение, което бе взето и гласеше точно това, което Донев рече.

Съдът, след 15 години дело, не намери виновник за смъртта на невинните момичета. Както не намери виновник и за 62,9 млн. неплатени данъци по блокова сделка с акциите на скандално приватизираната от Донев Софарма, при продажбата на която, без решение на Столичния общински съвет беше заложена общинска собственост – по 25% в 3 дружества. Едното от тях е БКС Средец. То е собственикът на къщата – убиец, то придобива и 25,58% от акциите в Софарма "под име ново". Към датата на придобиване на сделката Огнян Донев е бил контролиращ акционер в дружеството. Впоследствие то е преименувано още веднъж.

Както съдът постановява, че Донев не бил знаел, че трябвало да се плащат данъци, така по къщата – убиец отрича дадените пред съдия показания на ремонтиращите, не търси внезапно изчезнал обвиняем, но приема на доверие, че няма допуснати нарушения – в слачая бутане на носеща стена, даже че стената "изобщо не е била разрушена". Как тогава буквално е паднал таванът, съдът не се наема да каже. Отново магистратска експертност в тера инкогнита – както в борсовите игри, така и в зидаро-мазачеството.

„Липсват доказателства, установяващи по несъмнен и категоричен начин наличието на пряка причинно-следствена връзка между извършваните в сградата дейности и настъпилия вредоносен резултат”,  пишат в мотивите си магистратите.

Разследването за падналата на 19 септември 2006 г. сграда на ул. Алабин в София, под която загинаха две момичета, е било провалено заради необмислена заповед на зам.-кмета на Столичната община Цветан Цветанов, писа тогава Капитал.

С нея тогавашният заместник на Бойко Борисов е разпоредил да бъдат разчистени всички строителни отпадъци от мястото на инцидента, а останалите части от сградата да бъдат съборени и също изхвърлени. Заповедта на Цветанов е била издадена без разрешението на прокуратурата.

Това става ясно от мотивите по делото за падналата сграда на Софийския градски съд (СГС).
Разследването за смъртта на двете момичета беше прекратявано на два пъти от прокуратурата като съдът отменяше тези постановления и така след десетгодишно разследване - през 2016 г. делото влезе в съда с обвинителен акт.

Основната причина за невъзможността за установяване на връзка в действията на подсъдимите с инцидента е, че ключови доказателства са били разчистени преди да бъдат извършени необходимите огледи от разследващите.

Строителният работник Николай Александров се отрече от показанията си по делото за рухналата сграда на столичната улица Алабин, под която загинаха две жени.


Той отрече да е участвал в събаряне на бетонни колони, съобщи вестник 24 часа. В разпита си пред съдия 10 години по-рано Александров е казал, че 2 часа преди сградата да се срути, той и негов колега, въоръжени с къртачи, избутали 5 бетонни колони по заръка на собственика на сградата .
"Ако продължавате да ме питате... Има възможност да ви излъжа.", обърна се той към съда.
„Приватизацията на БКС-Средец е класически пример за прехвърлянето на общинската собственост в частни джобове.

Фирмата е създадена по Указ 56 като като Благоустройство и комунално стопанство - Средец през август 1989 година. През март 1992 г. тя е преобразувана в общинско дружество с ограничена отговорност БКС-Средец. Компанията стопанисва редица апетитни имоти в столицата и

през годините започва да разпродава част от тях като обособени части от общинската фирма. Интересна подробност е, че още тогава имотите в центъра на столицата са били осребрени не чрез търг, а предимно чрез преки преговори с купувачите.

Сумите, за които Столичната общинска агенция за приватизация е договаряла цените на имотите, са направо смехотворни – например 32 000 лв. за 2-етажна къща на супер централната ул. Иван Шишман, а голяма част от сделките са сключвани и с опцията разсрочено плащане.

През февруари 1999 г. е взето решение 75 на сто от дяловете на компанията да бъдат продадени чрез преговори с потенциални купувачи, като 20% се предлагат при преференциални условия. Като част от стратегията - на 8 април 1999 г., капиталът й е увеличен от 168 375 (неденоминирани) лв. на 280 млн. (неденоминирани) лева – 280 000 нови лева.

Паралелно с тази процедура тръгва и втора. На 30 април 1999 г. е регистрирано акционерно дружество БКС-Средец РМД АД с капитал 205 млн. (неденоминирани) лв., разпределен в акции по 1000 лева. Управител и на него отново е Ема Бочева.
Набързо регистрираното РМД пък обяснимо се класира и придобива контролния пакет дялове в БКС Средец ЕООД и на 14 септември 1999 г. РМД-то, оглавявано от Бочева, се оказва съдружник на Столичната община.

През май 2000 г. следващите 5.75% от акциите на общинското дружество преминават в ръцете на РМД-то (БКС Средец ООД е преобразувано в акционерно дружество). Сделката е осъществена отново по формулата преговори с потенциален купувач, а бонусът към нея е, че плащането е разсрочено. Нещо повече, през юни същата година СОС взема решение да се обяви търг за продажбата на 5556 поименни акции, които представляват 19.843% от съдебно регистрирания капитал на дружеството.

През юли началната тръжна цена вече е определена. И тя е 452 000 лв., но мераклии да платят тази сума няма.

Година и пет месеца по-късно - през ноември 2001 г., се проваля нов търг и затова през 2002 г. цената на същия пакет акции пада... до 339 000 лева. Намалението продължава така до 28 май 2003 г., когато началната тръжна цена за акциите е 113 000 лв., а единствената явила се фирма е Сердон. Сделката е за 114 000 лв., а във въпросната фирма Ема Бочева притежава дял от 12 процента.

Оказва се, че зад бившата общинска фирма БКС - Средец стоят имената на изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев. Неговото име се свързва с кръга Софиянски и с това на бившия председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов. Другият основен акционер, освен Донев, е адвокат Венцислав Стоев, негов партньор в много фирми и чиято съпруга е на ключов пост в Софарма, който става шеф на надзорния съвет на приватизираното дружество.

Те инвестират във фирмата 6 млн. лв., по-голямата част от които са от кредит. Изпълнителната директорка Ема Бочева, назначена още докато БКС е общинска собственост, запазва позицията си, но името й нееднократно е забърквано в различни скандали.

Всичко в дружеството вървяло по мед и масло, т.е. като в приказка до есента на 2005 г., когато основните собственици решават да го модернизират. БКС-Средец вече е погасило всички свои задължения и дори е натрупало 1,6 млн. лв. печалба от отдаване под наем на недвижими имоти.

В началото на декември 2005 г. Венцислав Стоев излага пред изпълнителната директорка концепцията си за предстоящата модернизация на фирмата. След няколко седмици размисъл по темата Ема Бочева и Красимира Пеева, брокер на недвижими имоти, заявяват пред Стоев, че искат да напуснат. И заради добрата си работа желаят да получат безплатно по няколко недвижими имота.

Собствениците на фирмата не са много съгласни с тази оферта. След по-малко от два месеца, при проверката на активите на фирмата, разбират, че 19 имота в центъра на София са били продадени на фирми и частни лица. Къщите, апартаментите, магазините и гаражите са в идеалния център. Изтъргувани са на цени, почти равни на данъчните им оценки, но отново по преференциалната схема - на разсрочено плащане.

Според запознати недвижимите имоти са могли да бъдат продадени по пазарни цени за 14 млн. лв., но са били спазарени за около половин милион.

Още през март 2001 г. Бочева прави замяна със Софийски имоти и получава
апетитно парче от Борисовата градина - от 2.5 дка, срещу два апартамента на бул. Пенчо Славейков. Единият от 216 кв. м, с данъчна оценка 69 218 лв., и вторият - с площ 244 кв. м, оценен за 73 522 лева. Според лицензирани оценители сега тези имоти биха се похарчили на пазара за 460 000 лева. Преотстъпеният парцел е на вече изгорелия ресторант Тенекиите (причината за този пожар така и не се разбра). Имотът е с площ 2570 кв. м в частта от парка срещу Семинарията.

Очевидно намеренията са били там да се издигне подходяща за продан сграда, но така или иначе понякога времената се променят по-бързо от очакваното.
Изобщо доста интересна се оказва връзката на приватизаторите от БКС-Средец със силните в общината и в общинските фирми, но те съвсем не са случайни. Става дума по-скоро за метаморфозата на общинския чиновник в крупен бизнесмен и в последващата я миграция на акулите”, пише Банкеръ.

Дарик разкрива: „До ден-днешен не е ясно кой всъщност е собственик на рухналата сграда – фирма Хрисома на Мая Кирчева или други лица, стоящи зад нея.

Не е много прозрачен и начинът, по който сградата е продадена от бившето общинско дружество БКС-Средец на фирма Хрисома, както и това дали дружеството има дял в магазина за обувки, намиращ се на партера на сградата.

Най-мътен обаче остава въпросът за това, кой всъщност е трябвало да извърши ремонта, кой не е изпълнил предписанията на общината, и дали наистина мистериозният собственик на къщата на Алабин я е срутил нарочно, за да може да си изгради луксозна офис сграда или хотел на празното място.

Оказва се, че зад общинската фирма БКС-Средец стоят имената на хора като изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев. Според предишно разследване името на Огнян Донев се свързва с кръга Софиянски и бившия председател на борда на директорите на Общинска банка Любомир Павлов. Според запознати дружеството БКС-Средец е било приватизирано по същата схема, както Софийски аптеки и други общински дружества.

Малко преди трагедията на Алабин БКС Средец продава своя дял – една трета от сградата – на фирма Хрисома, която по същото време купува и останалата част от сградата от наследниците на богатия еврейски род на Дора и Барух Конфино.
Малко са хората, които знаят, че по времето на сделката срещу Бочева и Пеева върви следствено дело за присвояване.

Прокуратурата се опитва да установи как в периода декември 2005 г.- януари 2006 г. са продадени на изплащане 19 имота на БКС в центъра на София без знанието на Надзорния съвет по цени на данъчна оценка. Бочева и Пеева се проверяват и откровено казано за „присвояване на дружеството”. Има данни, че регистрирането им като мажоритарни акционери в БКС-Средец е

станало със странни временни удостоверения, твърдят източници на „Дарик” от прокуратурата.
Всъщност според неофициална информация, до края на 2003 г. част от къщата на Алабин 39 е собственост на БКС-Средец. Тя е одържавена през 1949 г., след като собственикът й, очният лекар Барух Конфино, заминава за град Хайфа, Северен Израел.

Така на практика освен фирма Хрисома и нейните собственици Мая и Георги Кирчеви, отговорност за рухването на сградата могат да понесат и мажоритарните собственици на БКС-Средец. В момента и прокуратурата, и Инспекторатът на Столична община работят по установяване на истината около собствеността на сградата на Алабин 39.

Не е ясно обаче, кой е бил собственик на магазина за обувки, който се е намирал на партера на сградата, и не са установени финансовите взаимоотношения между бившето общинско дружество и наемателите на магазина и фирма Хрисома.

Кой на кого какво е отдал под наем за момента не е ясно. Може би поради тази причина и директорът на столичния инспекторат Гален Ганчев обясни пред Дарик радио, че за момента случаят не е изяснен докрай от властите.

Нашето проучване установи, че имотът е бил обект на постоянни съдебни спорове в последните години.

Магазинът на приземния етаж е бил включен в капитала на бившата общинска фирма БКС-Средец. Така той е станал частен заедно с останалите активи при приватизацията на дружеството от РМД през 1999 г.

Реституцията на имота е незаконна, тъй като сградата е била разрушена от паднал снаряд при бомбардировките над София по време на Втората световна война и впоследствие е била възстановена с пари от държавния бюджет. Затова по думите на Кристиян Кръстев тя не е трябвало да бъде реституирана като останалите одържавени имоти.Още повече, че незнайно защо договорът на магазина за обувки е подписан с дружеството БКС-Средец.

Изпълнителната директорка на БКС-Средец АД Ема Бочева, която е продала на фирма Хрисома част от сградата на Алабин 39, е следствена от четири месеца, съобщиха за Дарик радио от прокуратурата.

Според тогавашния зам.-кмет Цв.Цветанов  4 години по-рано от Хрисома взели частта на БКС Средец, но влезли официално във владение на сградата преди около месец, когато приключило заведено дело, свързано със собствеността на сградата. „Инвеститорът и собственикът ще трябва да поемат отговорността за това, което се е случило”, съобщава Дарик.

Никой обаче не е виновен според съда за 2-та отнети посред бял ден в сърцето на София млади живота.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени