FACEBOOK

ББР ще дава още пари на Вълка, който не й връща 150 М: подкуп от ПП за ДПС?

По времето, когато премиерът Кирил Петков си правеше имидж като служебен икономически министър, едно от разкритията му беше за кредита от 150 млн.лв., даден на фирма на декларирания съдружник на Ахмед Доган – Румен Гайтански – Вълка. През януари се разбра, че фирмата и не плаща кредита си, „обезпечен” с „репутация” за 159 млн.лв. от държавната банка.


Сега Промяната изненадващо се готви да рефинансира заема, взет, за да не бъде връщан никога от свързаното с ДПС дружество, стана ясно от сензационно изказване на директора на държавната банка, подопечна на вицепремиерите на Промяната Асен Василев и Корнелия Нинова.


Това бе обявено и не къде да е, а във финансираната от действащ министър тв програма по кабеларка. Историята много прилича на даване на подкуп от ПП и БСП за ДПС, за да подкрепи или да не пречи за съставяне на нов кабинет и удържане на властта на Промяната с държавните пари. Само напомняме, че от броени седмици ПП и ДПС са и в една европартия, където Движението на Доган държи европарламентарния председател на нейната група и заместника на формацията.

„Българската банка за развитие е назначила управител в компания, свързвана с Румен Гайтански-Вълка, която не обслужва получен кредит от 150 млн. лв.”, съобщи изпълнителният директор Цанко Арабаджиев. Първата задача на управителя е да прецени дали Роудуей кънстракшън има бъдеще”. Въпросът, естествено е риторичен и всички, особено банкерът са наясно с неприятния за данъкоплатците отговор.

Въпреки това обаче той не изключи възможност, ако се прецени, че фирмата има бъдеще, да и бъдат дадени още средства, за да започне да работи и да връща заема си.

Сякаш не е казал горното, Арабаджиев посочи, че в ББР не е постъпвала никаква информация за финансовото състояние на фирмата, която е получател на най-големият единичен кредит от банката. Парите са отпуснати в средата на 2019 години за закупуването на строителната компания Пътстройинженеринг.

Още повече съмнения за неочакван на фона на говоренето на ПП жест към ДПС, който прилича на подкуп за гарантиране на подкрепа, възникнаха и от други думи на директора на ББР: „Банката не е открила кредити, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски”. По-рано също доминираната от вицепремиера Асен Василев НАП предсрочно приключи ревизия на народния представител и също го похвали за безупречността му.


Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени