FACEBOOK

Най-големият кредит от ББР е за неизвестната Роудуей със 159 млн. лв. актив „търговска репутация”

Започва проверка в Българската банка за развитие (ББР), създадена да кредитира малки и средни фирми, заради раздадени близо 1 млрд. лв. на 8 големи компании, обяви в неделя пред bTV  служебният икономически министър Кирил Петков, който открои 4 компании получили общо 500 млн. лв. кредити.

Банката раздаде рекордните си заеми за фирма на Румен Гайтански-Вълка, съобщи във Фейсбук депутатът от 45-ото НС Владислав Панев от Демократична България:

"Най-голямата сума в историята на държавната ББР отиде за никому неизвестната Роудуей кънстракшън, която прибра близо 150 млн. лв. Активите на въпросната фирма са оценени в 169 млн. лв., но цели 159 млн. лв.  от тях са в графата "търговска репутация", т.е. на 95% от кредита реално не са обезпечени с нищо.  Освен това тя дори е на загуба с 3.4 млн лв. за 2019 г.. Напомняме, че никоя частна банка не би дала и сто пъти по-малък заем на компания с подобни дългове и ефемерни активи.

С мега кредита си Роудуей купи Пътстройинженеринг АД, която е малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на Пътстройинженеринг пък е бизнесменът Румен Гайтански.

"Тези 150 млн. лв. се плащат на предишния собственик на компанията  Био майнинг на Румен Гайтански - Вълка. Въпросната Био майнинг строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър”, пише Панов.

Той цитира данни от Търговския регистър, от които е видно, че заемът е даден при лихва 3.75%. "Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата. А защото вноската по главницата за 2020 г. е едва 170 хил. лв.. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 г..", коментира Панев.

В своя позиция от ББР вече заявиха, че ще окажат пълно съдействие във връзка с предстоящата проверка, анонсирана от министър  Петков.

Напомняме, че при предходното управление системно  имаше подобна политика, че при „добра репутация” определени фирми могат да не връщат дългове за десетки милиони за разлика от малкия бизнес, който само за няколко хиляди лева фактически се ликвидира.

Досега подобни ефемерни обезпечения (като това на  Роудуей) приемаше  например ексшефът на НАП Галя Димитрова и нейният предшественик Бойко Атанасов, който сега оглавява на КФН.  

Така например вестник 24 часа при десетките милиони, които дължеше за неплатени данъци и осигуровки, просто заложи репутацията си и не помисли да връща сумата. По странен начин медията не си изчисти и борчовете към КТБ, които синдиците не събраха.  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени