FACEBOOK

Няма пари за бизнеса от ББР без нов борд, а за стария още няма писмено решение

Очакваните като подкрепа за бизнеса и гражданите 700 млн.лв., които още преди 3 седмици финансовият министър Горанов обяви, че ще бъдат прехвърлени на ББР ги няма. Дори да дойдат, те няма как да тръгнат за търговските банки, през които ще минат, след като бъде вдигнат с тях капиталът на държавната, ако няма оново ръководство. До четвъртък на обед липсваше дори решение за освободждаването на стария борд и изпълнителните директори, с което в сряда сутрин ни събуди премиерът. Процедурата никак не е проста. За да се движи каквато и да било работа в банката, трябва да има двама изпълнителните директори.

Всеки документ в ББР трябва да бъде подписан и от двамата. Ако бъдат освободени сегашните ръководители, трябва двете нови кандидатури да минат през одобрението на БНБ. Досега има само едно предложение, при това то е още от 06.04.2020 г., т.е. преди избухването на скандала с кредита на С.Г.Груп, което малко намирисва на уредена предварително медийна сензация. Когато има две кандидатури, те следват законовата процедура и отиват за ОК в централната банка.

Ако те притежават банкерски лицензи, одобрението отнема около седмица. Ако липсва, може срокът да се удължи до 45 дни, както стана при назначаването на Стоян Мавродиев. След като бъдат избрани изпълнителни директори и нови бордове - управителен и надзорен съвет, те трябва да се съберат и да се конситуират. Едва по-късно ще се стигне до реалното изпълнение на правителствената програма за подкрепа на бизнеса, за която парите още не са преведени от кабинета на банката. Възможно е това да се дължи на изчакване да ги получим от ЕС, за да не харчим наши пари.

Тогава обаче изникват два въпроса - защо правителството говори за помощта като за дадена, както и много по-важното: откъде идва дефицитът в бюджета от 3,5 млрд.лв., за който говори премиерът и защо се вземат 10 млрд.лв. заеми, ако Европа ще ни финансира антикризисните ни мерки?

Понеже и по другата кабинетна мярка - 60% от заплатите, а вече и осигуровките на спрели фирми за сметка на държавата, кандидатите бяха 0,5% от дружествата в България към четвъртък, с 12 000 работни места. В същото време останалите без работа за 12 работни дни, които успяха да се регистрират в бюрата по труда бяха 61 000 или 5 пъти повече. Към тези регистрирани безработни, които до края на деня в четвъртък се очаква да надминат 70 000, трябва да прибавим още 342 000 самоосигуряващи се - "маргинали" по определението на финансовия министър Горанов - адвокати, артисти, архитекти, художници, музиканти, певци, еднолични търговци и др. Както и стотици хиляди разчитащи на рента от наем, тъй като през миналия, този и следващите месеци техните приходи ще се занулят или ще намалеят сериозно и при това това на щастливите да не ги изгубят изобщо, ще им се дават с големи закъснения.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени