FACEBOOK

Кой нареди на ББР кредита за 75 млн. за група с 30 запора и ще го върне ли фирмата веднага?

Освобождаването на шефа и борда на ББР не приключва темата с кредита от 75 млн.лв. за С.Г.Груп. Най-малкото, защото по изричната воля на правителството, за разлика от банките, кредитите към които са разсрочвани за клиентите, по волята на властта колекторите - а С.Г.Груп са най-прочутите с грубостта си, както и фирмите за бързи кредити се оказаха облагодетелствани - за тях мярката за жест към потребителите не важи.

Нищо, че лихвите, които налагат, често без никакво законно основание, са в пъти, често десетки пъти над банковите. И по тази причина са най-страшни за българите. Немалко от двата милиона техни роби у нас са ставали свидетели не само на изискване на задължения, чиято давност отдавна е минала, но и на причакването от мутри, за да бъдат платени, независимо, че не се дължат, на което сами сме свидетели.

В тази връзка, дали е случайно, че именно държавната, а не някоя търговска банка е дала въпросния кредит на 26 март на крупната колекторска фирма?

Въпреки наличието на 30 запора на фирми от групата, което си е ирония на съдбата - събирачът на дългове сам е направил бая задължения - основно са към ДСК, Райфайзенбанк и две лизингови дружества, едното от които беше прочуто с отпускането на пари за каране на лимузини и спортни зверове от ВИП клас.

Въпросната лоша банкова история вероятно е наложила фирма от групата, която е 

почти без дейност - 2000 лв. приходи и нулева печалба според нейния последен отчет от 2018 г. да поиска кредита. Съдлъжникът от групата пък има загуба от 3000 лв. при оборот от 8000 лв. Фирмите нямат недвижими имоти.

На кого е подчинена Българската банка за развитие?

На правителството, като ресорен принципал за нея е икономическият министър Караниколов, известен като юридичесдки вундеркинд със завършването на тежката специалност Право за 2 г., макар и в УНСС. Такава огромна за България сума от 75 млн.лв. няма как да бъде отпусната без изричната воля на властта от подопечната й банка, където всички назначения се извършват пряко от кабинета.

Много важен е и логичният въпрос: а защо, освен уволнения, не се направи предсрочно изискуем кредитът, който е даден очевидно без каквито и да било основания, освен дебели връзки на правителствено ниво? Във всеки договор с банка на която и да било фирма подобна клауза винаги присъства.

Другият най-важен въпрос е част ли са тези 75 млн.лв. от общо 500 млн. за спасяване на българския бизнес, които се очаква да отпусне заради кризата кабинетът, та му потрябваха нови заеми в размер на 10 млрд. лв?


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени