FACEBOOK

Вземаш 150 млн.лв. кредит от държавната ББР, продаваш фирмата за 100 лв. и си ОК

Какво прави човек, ако получи 150 млн.лв. от държавната Българска банка за развитие? Ето конкретен пример:

„Роудуей кънстракшън, дружеството което през 2019 г. (б.р.гл.изп.директор тогава е прочулият се тези дни покрай скандални записи Стоян Мавродиев) получи 150 млн. лв. кредит от държавната Българска банка за развитие, за да купи малка местна пътностроителна фирма, има нов номинален собственик. Това е адвокат Иван Емилов Георгиев, преподавател в УНСС, който я придобива от Георги Йорданов за 100 лв.

За реална смяна на контрола не може да се говори, доколкото и преди, и след сделката следите около пътностроителния мегадлъжник водят към Румен Гайтански-Вълка. Постъпленията от заема бяха използвани да се купи Пътстройинженеринг, сравнително малък играч с годишни обороти между 5 и 16 млн. лв. в последните десет години, базиран в кърджалийското село Груево. Предишният му собственик Био майнинг е компания, директна собственост на Гайтански, и за своя актив тя получи над 160 млн. лв. приход и отчете 143 млн. лв. печалба.

Всъщност това, което е сменило собствеността си, е компанията Каменни фракции. Тя обаче притежава 99.8% от Роудуей кънстракшън, което на свой ред притежава почти целия капитал на Пътстройинженеринг.

Досега цялата структура се водеше собственост на Георги Йорданов, за когото не се знае много... Косвените връзки с Гайтански обаче не бяха особено старателно почистени. Каменни фракции е регистрирана през 2014 г. на софийския бул. Цариградско шосе 48-50, където е централата на Волф и където се помещават и други официални фирми на Гайтански. Първоначално неин собственик и управител е тогава 25-годишната Тонка Тенчева, която днес е в борда на Кристална вода - друга строителна фирма, свързана с Вълка. През 2019 г. Каменни фракции вкарва 18 млн. лв. в капитала на "Роудуей кънстракшън", а след това е прехвърлена заедно с дъщерното си дружество на Йорданов. Това се случва около два месеца преди получения огромен кредит от ББР и сделката за Пътстройинженеринг.

При новия номинален собственик адвокат Иван Емилов Георгиев също лесно се откриват връзки с Гайтански. Той от години обслужва всички вписвания по неговите фирми в Търговския регистър. През годините се е появявал в бордовете на негови компании, като например Аква вива. Той е и в управата на футболния клуб Арда, който се счита за контролиран и издържан от Гайтански.

Георгиев е вписан като управител на Каменни фракции и изпълнителен директор на Роудуей кънстракшън. За Пътстройинженеринг има свикано общо събрание за 5 май, на което според дневния ред ще се сменя състава на борда. Иван Георгиев се е декларирал и като действителен собственик на компаниите.

Сделката за 100 лв. дава в ръцете на новия собственик компания със 174 млн. лв. активи към края на 2019 г. поне на хартия. Те представляват основно 165 млн. лв. акции и дялове, на колкото е оценено Пътстройинженеринг, и близо 9 млн. лв. кеш.

Насреща стоят въпросните близо 150 млн. лв. дълг към ББР и 14.6 млн. лв. капитал.

За годината компанията генерира и 3.5 млн. лв. загуба, предизвикана основно от финансовите разходи по обслужване на кредита. За известно време дружеството няма проблем да обслужва дълга си с наличния кеш, но след изчерпването му не е ясно какво ще се случи.

Големият проблем в този баланс е реалната стойност на Пътстройинженеринг, която с нейните 14.6 млн. лв. приходи и 222 хил. лв. печалба за 2019 г. не е ясно как може да генерира достатъчен паричен поток за изплащане на дълга. А Роудуей кънстракшън не разполага с други активи и дейност. Така една преоценка към по-близка до реалността стойност би декапитализирала напълно дружество.

Реално чрез баснословно скъпата покупка на Пътстройинженеринг парите от ББР вече са преминали в ръцете на Румен Гайтански и банката трудно би могла да си ги получи обратно. Обезпечение по кредита й са залози на Роудуей кънстракшън и Пътстройинженеринг, които обаче никога не биха могли да се реализират за 150 млн. лв.”, пише Капитал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени