FACEBOOK

Заводът за боклук на Вълка вдигна цяла област

Съпротивата срещу проекта за завод за горене на боклук на дружеството на Румен Гайтански - Вълка Петрургия вече обхваща не само Павликени, където се предвижда да бъде изградена инсталацията, пише Сега. Подписки срещу инвестиционното намерение се събират още във Велико Търново и Сухиндол, отпор има в Левски и Севлиево. Становища срещу проекта готвят и местни селскостопански съсловия. Над 8000 към момента са подписалите се граждани, като 6500 от тях са в Павликени.

Проектът бе спрян преди месец от новия шеф на РИОСВ  - Велико Търново Мая Радева. Тя върна Доклада по оценка за въздействието върху околната среда, макар по-рано Екологичният експертен съвет към инспекцията да се бе произнесъл положително. Сега предстои ново заседание на съвета. Някои от експертните становища се пишат наново. Цялата тази промяна се дължи и на вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов, който малко след встъпването си каза, че в хода на процедурата са извършвани нарушения и смени ръководството на РИОСВ.

Недоволните граждани в Павликени се опитват да гарантират отрицателния глас на общината по време на новия експертен съвет. Те настояват общинския съвет със специално решение да задължи общинските представители да гласуват срещу проекта.

Желанието им е продиктувано от факта, че преди предишното заседание на експертния съвет местната власт произведе декларация срещу завода, но на самият съвет нейните представители го подкрепиха. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени