FACEBOOK

8,9 млн.лв. загуба за фирмата на Вълка със 150 млн. лв. кредит към ББР, прехвърлена за 100 лв., за който не плаща до 2022 г., а после не е ясно откъде ще обслужва

„Свързаното с Румен Гайтански – Вълка   (б.р.официален съдружик на Ахмед Доган в друга фирма) дружество Роудуей кънстракшън, което е един от най-големите кредитополучатели на ББР със 150 млн. лв. заем, е получило разсрочване от предходното ръководство на държавната банка малко преди назначаването на служебното правителство. Това става ясно от годишния отчет на компанията за 2020 г., който освен това показва 8,9 млн. лв. загуба за 2020 г.

Тя е генерирана основно от над 6 млн. лв. разходи за лихви по огромния заем. Той беше отпуснат през 2019 г. с цел да се придобие Пътстройинженеринг - малка строителна компания от кърджалийско село, чийто бизнес по никакъв начин не може да оправдае оценката от над 160 млн. лв., колкото е общата сума на кредита и собственото финансирането от 10%”, пише Капитал.

От Sofia.Media и 19 минути напомня, че кредитът де факто е необезпечен – срещу 150 млн. лв. реално дадени пари от българския данъкоплатец, който е собственик на банката, стои „репутация за 159 млн.лв.” на никому неизвестното дружество с нищожен капитал и регистрирано в дълбоката провинция, В търговска банка е невъзможно такава фирма да получи и лев! Особено, като се има предвид, че дружеството със 150 млн. кредит беше прехвърлено за 100 (СТО) ЛЕВА, както своевременно отбеляза Капитал, когато сделката на века беше вписана от държавните органи.

„Промяната в договора, която позволява разсрочване на без друго неизгодния за държавната банка договор, е направена в края на март 2021 г., като от отчета не става ясно какво е наложило промяната по-малко от две години след отпускането на средствата.Роудуей кънстракшън трудно може да докаже негативен ефект от ковид, тъй като оборотите й през 2020 г. всъщност се вдигат с над 10 млн. лв. до над 25 млн. лв. Това вероятно е и причината да не се прибегне до кредитния мораториум, а да се заложи на преструктуриране на заема, което обаче означава, че ББР е трябвало да начисли и обезценки върху него.
Според анекса по големия заем от 148,5 млн. лв. вноските от юли до декември 2021 г. се разсрочват и стават дължими от януари 2022 г. Отделно е посочено, че отложените лихви за периода 20 април - 20 декември ще се плащат като равни добавки към лихвата от 20 януари 2022 г. По по-малкия заем от 1, 5 млн. лв., предвидени за покупка на техника също има разсрочване, но за по-кратък период.

Всичко това означава, че компанията вероятно ще отчете по-добър резултат през настоящата година. По-неясно е обаче как заемът ще бъде обслужван след това, когато отново Роудуей кънстракшън ще има по над 6 млн. лв. лихвен разход годишно.

Роудуей кънстракшън беше новосъздадено дружество, когато взе мега кредита и няма други активи, освен Пътстройинженеринг. От отчета на последната се вижда, че тя е генерирала 730 хил. лв. печалба, което обаче е крайно недостатъчно за покриване на лихвите, а още по-малко за връщане на главницата.

Същевременно отпуснатите от ББР 148, 5 млн. лв. вече са използвани за покупката на в пъти завишена цена на акциите на Пътстройинженеринг от фирмата на Румен Гайтански-Вълка Био майнинг.

Така, дори кредитът да стане необслужван, банката ще може единствено да продаде обезпечението си - търговските предприятия на Пътстройинженеринг и Роудуей кънстракшън,(които почти нищо не струват). Последната формално не е свързана с Гайтански, но още при отпускането се виждаха косвени връзки, а от няколко месеца е собственост на адвоката му Иван Георгиев”, пише Капитал по документи на ББР.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени