FACEBOOK

1,8 млрд. за 20 фирми от общо 1,9 млрд. лв. кредити на ББР, сменят борда и дава заеми до 5 млн.лв. на дружество

„Битка за прозрачност” нарече новият икономически министър Кирил Петков срещата с Надзорния съвет на държавната Българска банка за развитие. Той е принципал на дружеството, но въпреки това от трима членове на Надзорния съвет само един се яви на килимчето.

„Ще издам нареждане за уволнението на Митко Симеонов и Велина Бурска. След днешна дата, ако направят някое действие, ще носят съдебна отговорност”, заяви министърът. На тяхно място ще предложи бившия икономически министър Васил Щонов и банкера с международна кариера Валентин Михов.

„От днес тази банка няма да има опериращ надзор, докато БНБ оцени дали са подходящи тези двама членове”, каза още Петков. Централната банка по незнайни причини бави вече дни наред лиценцзите на новите надзорници, след като в предишни случаи е била светкавична. Българската банка за развитие няма да може да отпуска на когото и да било кредит в размер, по-голям от 5 млн. лева, каза още министърът И обясни: „От 1,9 млрд.лева кредити на държавната Българска банка за развитие към частни фирми, 1,8 млрд лева са към 20 клиенти! Досега знаехме за 940 млн. към топ 8. Става все по-скандално", съобщи Петков. По думите му „фактически нормален кредит в тая банка няма”.

Снимка: БТА


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени